Русия и студената война на 5G

Настъплението на огромната руска армия в Северна Украйна пробуди в Европа мащабен военен конфликт, на който не сме ставали свидетели от 75 години насам: Брутална кампания в градовете, в която жертвите – както цивилни, така и военни – продължават да нарастват с бързи темпове.

Западът, а именно Съединените щати и техните съюзници от НАТО, нямат много възможности да отговорят на тази агресия, освен ако не желаят да въвлекат Русия в нова световна война. Така че санкциите са единственият реален отговор на конфликта в Украйна, който противниковите съюзници могат да предприемат.

Европейският съюз, Обединеното кралство и САЩ замразиха или блокираха всичко от петрол и газ до банкови сметки и луксозни яхти. Освен по-очевидните ембаргота, сред наложените досега забрани голямо внимание се обръща на технологичните санкции.

Основно Белият дом определи широкообхватни санкции срещу Русия в областта на полупроводниците – това са материали, които имат електропроводимост между проводниците (обикновено метали) и изолаторите (като повечето керамики), използвани в производството на различни видове електронни устройства. Тези санкции са насочени към военните ѝ сили, но ще засегнат и високотехнологичния и телекомуникационния ѝ сектор. Те вече започнаха да оказват влияние.

По-специално, Тайванската компания за производство на полупроводници (TSMC), най-големият производител на чипове в света, вече се съгласи да спре износа на полупроводници за Русия. Страната разчита на TSMC за чипове, които се използват във всичко – от смартфони до военно оборудване.

5G chips
5G ПАЗАРЪТ В РУСИЯ

Ericsson и Nokia вече потвърдиха, че са спрели доставките на инфраструктура за руските оператори Mobile TeleSystems (MTS), Megafon и Veon. Най-големият руски мобилен оператор MTS започна да работи с шведския доставчик през 2020 г. по широкомащабна модернизация на съществуващата си клетъчна инфраструктура (2G/3G/4G) в посока към 5G бъдеще.

През април 2021 г. MTS откри заедно с Ericsson иновационен център за 5G в Санкт Петербург. През октомври 2021 г. двойката е започнала да внедрява частни клетъчни мрежи за индустриалния стоманодобивен гигант PJSC Severstal и други компании.

Всичко това вече е на вятъра, заради руската агресия срещу Украйна. Скандинавските доставчици са се оттеглили от всякакви руски сделки и няма да се върнат в близкото бъдеще.

Всъщност руските оператори могат да платят милиарди рубли за разглобяване и подмяна на оборудването на Ericsson и Nokia при преминаването към 5G. Понастоящем в Русия няма големи търговски 5G мрежи и само около 14 5G инсталации на “емблематични места” в Москва.

5G в Русия

Подобно на САЩ, в Русия няма местни доставчици на 5G, които в момента да произвеждат инфраструктура. Това оставя големия китайски производител, Huawei, като основен доставчик за всички руски 5G сделки.

Huawei вече е започнал работа с MTS по внедряването на 5G, което започнa с емблематичните места в Москва през април 2021 г. Първоначално партньорите подписаха 5G сделка още през юни 2019 г.

Другите руски оператори, като Megafon и Veon, в момента само тестват 5G. Всъщност Veon все още се фокусира върху 4G покритието.

Тоест, MTS ще бъде основният оператор внедряващ 5G в Русия, а Huawei ще доставя инфраструктурата.

СТУДЕНАТА ВОЙНА НА КОМУНИКАЦИИТЕ?

Понастоящем Huawei е най-големият доставчик на инфраструктура в света, който разполага с 4G и 5G в голяма част от Африка и Азия. През последното десетилетие нараснаха подозренията относно уютните отношения на доставчика с комунистическото правителство на Китай. Доставчикът е забранен в Америка, Великобритания отсъди, че всяко 5G оборудване на Huawei трябва да бъде премахнато от мрежите до 2027 г., а много други държави са въвели или обмислят забрани.

В средата на март Dell’Oro Group съобщи, че приходите от телекомуникационно оборудване в световен мащаб ще се доближат до 100 млрд. долара през 2021 г., което е с повече от 20% повече от 2017 г., до голяма степен благодарение на растежа на RAN. Huawei остава най-големият доставчик на оборудване в света, въпреки че усилията на американското правителство да блокира използването на китайския доставчик имат известен ефект.

Заради нашествието в Украйна може да станем свидетели на нов вид студена война, която да пусне корени в комуникационния сектор. Дори ако китайските доставчици с удоволствие доставят на руските оператори 5G оборудване, санкциите на САЩ в областта на полупроводниците ще затруднят снабдяването с комуникационни чипове за инфраструктурата.

Huawei срещу САЩ

“Китайските производители на чипове имат ограничен капацитет и очевидно не могат да компенсират всички технологични процеси, които Русия получава от други източници”, казва Робърт Мейр, президент на Semiconductor Advisors пред EE Times.

Също така, след пандемията местните китайските производители на чипове, като Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC), са заети с усилията си да задоволят ускореното потребление на чипове у дома.

Много малко вероятно е китайските доставчици да спрат да продават на западни клиенти заради войната в Украйна. Сегашният натиск на Запада върху Русия обаче, в съчетание със забраните за китайските доставчици, като Huawei и ZTE, може би ще сигнализира за началото на нов етап в размирните отношения между Изтока и Запада – комуникационна студена война, ако щете, с 5G и други големи технологични постижения, които се предоставят по-скоро според политическите капризи на различните участващи страни.

ПОТРЕБИТЕЛСКИ ПРОБЛЕМИ

Руските потребители също няма да могат да си купят много популярни 5G смартфони заради конфликта в Украйна. Apple спря продажбите на iPhone в Русия, както и големият доставчик на Android Samsung. Междувременно Google спря да разрешава на руските потребители да купуват приложения от своя магазин за приложения Google Play.

За китайските доставчици може да се окаже трудно да предоставят 5G телефони на руските клиенти след войната, тъй като САЩ предоставят главната технология, използвана в основния филтър на 5G радиочестотния чип. Това вече затрудни живота на Huawei, която не успя да заобиколи вече въведената забрана за американски чипове, така че компанията чака 5G RF чип, произведен в Китай, който се очаква да бъде доставен някъде през 2022 г.

Сега западните забрани за чипове ще засегнат всички китайски доставчици, като Honor и Xiaomi. Китайските доставчици внасят 60% от смартфоните в Русия и според сведения са намалили наполовина доставките от началото на конфликта.

Related Posts