Open RAN продължава да има оптимистично бъдеще въпреки трудностите, казва Dell’Oro

Open RAN технологиите имат голямо бъдеще. Поне според привържениците им. Досегашните резултати на това оборудване предизвикваха смесени чувства – от една страна те са що-годе добри. От друга – не са толкова добри, колкото се очакваше.

Според нов доклад на Dell’Oro Group, има поводи за оптимизъм. Анализаторите правят дългосрочна прогноза за развитието на Open RAN сегмента до 2030 г. включително. Тя включва по-скромен и реалистичен поглед над пазара на този тип оборудване.

Парите растат, макар и по-малко

Dell’Oro припомня, че по време на 4G ерата, Open RAN имаше комбиниран натрупан годишен растеж от 2% на година. През периода 2020 г. – 2030 г., т.е. 5G ерата, предвиденият такъв ръст е 1%. Това ще са инвестиции за над 40 млрд. долара към края на периода.

Прогнозата е на базата на схващането, че RAN инвестициите достигнаха своя пик през 2021 г. и занапред те ще се понижават, тъй като операторите няма да харчат толкова много. Причината е, че основната част от 5G мрежите вече е изградена, а в комбинация с кризите, следващите етапи по разгръщане на 5G ще бъдат разтеглени във времето.

Според Dell’Oro това няма да е особен проблем, тъй като все пак няма да има големи сривове, а всичко ще е по-плавно разпределено. „Икономическите процеси, които оформиха пазара RAN оборудване, през последните над 30 години, ще влияят на апетита за рискове и RAN инвестиции до края на десетилетието. Въпреки настоящия период на повишена несигурност и скептицизъм за развитието на телекомите и RAN, дългосрочната ни перспективна остава непроменена“, казва компанията в свое изявление.

Анализаторите посочват, че операторите са натрупали доста оборудване и активи и те са в основата на много от следващите стъпки. „Ще се появят и нови бизнес модели и конкуренти, но очакваме операторите да продължат да имат водещата роля в осигуряването на свързаност до края на десетилетието“, допълват от Dell’Oro.

Все пак, Open RAN секторът ще трябва да се постарае да спечели операторите. Те може да увеличат капиталовите разходи за кратък период от време, за да разгърнат нови технологии, например очакваното навлизане на 5G-Advanced, но тези увеличения ще са временни.

Към края на десетилетието и 6G може да започне да оказва влияние. Според Dell’Oro първата вълна на 6G ще е с макро RAN оборудване, клауд RAN, а малките клетки ще са 15% от пазара през 2030 г.

Анализаторите казват, че макар инвестициите в инфраструктура за мобилен интернет да са по-малко, други два сегмента ще компенсират това. Според тях това ще са познатите вече фиксиран мобилен интернет и частните мобилни мрежи.

Related Posts