5G впечатли Барселона, ще го направи ли и по света

Въпреки всички трудности в Барселона се проведе тазгодишното издание на Световния мобилен конгрес (MWC). То беше първото от две години насам, което се проведе и с присъствени срещи, панели и изложители. Очаквано 5G беше една от основните теми по време на Конгреса и имаше много съобщения и новости, които бяха свързани с петото поколение мобилни мрежи.

Новините около 5G изобилстват, като това породи и въпроси дали технологията ще реализира всички тези обещания и очаквания. За момента новините тип „какво ще се случи“ преобладават над тези тип „какво вече се случи“.

Растежът се ускорява

И все пак не липсва оптимизъм. GSMA обяви, че 5G връзките ще прехвърлят 1 млрд. още през 2022 г. До края на 2025 г. ще са над 2 млрд. Тогава една от всеки пет мобилни връзки по света ще е през 5G мрежа. GSMA също така прогнозира, че до края на 2025 г. 40% от световното население ще има достъп до мобилна мрежа от пето поколение.

Главният технологичен директор на GSMA Алекс Синклер обяви, че „5G има много по-голям дял мобилни връзки по света спрямо 3G или 4G при еквивалентния етап на тяхното развитие“. Според данните на GSMA 5G навлиза много по-бързо при крайните потребители, като сред основните заслуги на това са атрактивните планове на телекомите, ръстът на стрийминг услугите и излизането на все повече и по-евтини 5G смартфони на пазара.

Все още има работа по бизнес ориентираните предложения за 5G мрежите. GSMA посочва, че частните мрежи ще са атрактивно предложения за тях. Също така предстои навлизането на 5G mmWave за по-голям брой хора, както и на 5G Advanced като следващи етапи в развитието на технологията. Според Синклер 5G „събира и споделя данни с висока скорост докато ефективно управлява обема. Това ще е идеално за създаването на градска екосистема, която по-добре управлява бедствия и инциденти и спомага за по-чиста среда“. Той също така посочва, че 5G мрежите ще стават „все по-интелигентни“ и ще могат „да подпомагат икономическия просперитет, здраве и благополучие“.

stck-radio-frequency
Ах, този спектър

От чисто техническа гледна точка, бъдещето на 5G наистина изглежда бляскаво. Основният проблем се очертава пряко свързан с 5G, но не по вина на мрежата. Разпределението на спектъра и регулациите се оказват главният проблем, отбелязва TechMonitor.

„За 5G спектъра в средните честоти, от 1GHz до 6GHz, където са съсредоточени много от търговете, истинският резултат се очаква чак към края на 2022 г. и началото на 2023 г., тъй като телекомите имат нужда от време, за да се справят с оперативни трудност. За диапазона от над 20GHz и нагоре, няма такива препятствия, но пък за него трябва да се изградят мрежите изцяло, което включва и издаване на разрешителни за базовите станции, което е времеемък процес в много държави“, коментира пред изданието Нитиш Митал от Everest Group.

Той коментира, че 5G изглежда следва сходните проблеми със спектъра като при 4G и именно това забавя навлизането на технологията с темповете, на които иначе е способна. „За да се ускори интегрирането на 5G, трябва да се направи по-гъвкава и бърза регулаторна рамка. Важно е да се обърне внимание и на проблемите с дистрибуцията и логистиката на оборудването и устройствата“, допълва той.

За съжаление, не се очакват големи промени в тази сфера. Следващият голям форум на Международния съюз по телекомуникации е чак през 2023 г. Едва тогава ще бъдат разгледани различните проблеми и потенциални решения за международните регулации. Разбира се, през това време се правят множество регионални и локални събития и дори промени, но за да има реален ефект, е нужно международно признато и съгласувано решение.

Според прогноза на GSMA Intelligence, 5G ще генерира около 960 млрд. долара допълнителни приходи в глобалния БВП до 2030 г. Около 65% от тях ще са от 5G услуги, които са в средния спектър. Именно там ще бъде основният фокус на телекоми и съответно на регулаторите. Асоциацията дори препоръчва хармонизиран спектър в 3.5GHz, 4.8GHz и 6GHz. Това ще създаде най-добра комбинация от покритие, висока скорост, капацитет и ниска латентност, за да може да се предлагат допълнителни услуги за IoT проекти и фиксиран безжичен интернет достъп.

Според анализатора Дийн Бъбли обаче, трябва да се има предвид и какви са реалните нужди на телекомите. Според него „много от прогнозите на 5G индустрията нямат логика. Те са базирани на погрешен модел на консултантска фирма, която използва безумни предположения как би изглеждал 5G“.

Не трябва да се пропуска, че и други индустрии като сателитната например, също имат интерес към части от този спектър. Мобилният сектор ще трябва да се бори и с тези конкуренти, за да си гарантира нужния диапазон. А след това и да го използва пълноценно, за да си върне инвестициите и да оправдае всички усилия, които се полагат за развитието и популяризирането на 5G мрежите.

Related Posts