Телевизиите се насочват към 5G, за да подобрят излъчванията си

От доста години телевизиите излъчват на живо от мястото на събитията не само чрез сателитни връзки. Всъщност, доста по-често разчитат на мобилните мрежи. Предаването по 4G LTE е нещо нормално за много телевизии и значително улеснява процеса.

Телевизията е и един от векторите, който е сред главните цели на 5G мрежите. Очакванията към технологията са големи, като чрез нея трябва(ше) да има по-интерактивни излъчвания и да се увеличи качеството на изображенията. Най-сетне изглежда и самите телевизии започват да проявяват нужния интерес към 5G, съобщава изданието Spectrum на организацията IEEE.

Watching football at home on TV
Първите стъпки са направени

Оказва се, че и за този казус основната пречка дълго време не е била техническа, а бюрократична. През юли т.г. американската Федерална комисия по комуникации (FCC) е издала временен лиценз за тестове на предаване на телевизионно съдържание през 5G. За целта е заделен 6-месечен период и честоти в спектъра 300MHz – 3GHz.

Идеята в случая е да се тестват по-малко използвани и съответно по-малко натоварени честоти. Ако те се представят удачно за нуждите на телевизиите, това ще освободи по-натоварени честоти и ще позволи на операторите да балансират разпределението на мрежите доста по-добре. Самите телевизии също ще получат честоти, които да използват без особени пречки от други услуги.

Подобни тестове вече са направени през 2021 г., отново за шест месеца, на Sinclair Broadcasting Group. По-рано т.г. и CRA в Чехия започна да предава 5G телевизия до телефоните.

Използването на 5G за предаване на телевизия е малко по-различно от традиционната комуникация. В случая се прилага еднопосочно поточно предаване, а устройствата не „връщат“ данни. Този подход също улеснява управлението на наличните ресурси и мрежов капацитет, освен това дава възможност на властите да достигат всички устройства и да изпращат важни съобщения при спешни случаи и бедствия.

Масачузетската компания XGen Networks е получилата новия тестов лиценз. Тя казва, че ще го използва, за да докаже своята идея. Целта е да създаде станция за еднопосочен стрийминг, който ще може да се използва за разпространение на телевизионен сигнал. Редом с нея ще има и платформа за пренос на информация за спешни екипи.

Тази платформа ще е от полза за екипите в различни ситуации. Например да се предава поточно видео от дрон, което през 5G да достигне до телевизионната кула и от нея до екипите и експертите, които да огледат бедстващ район дори и когато локалната 5G мрежа не работи.

Услугата ще е от полза и за предаване на спортни събития. На стадионите се събират много хора, което по подразбиране натоварва мрежите в района. Ако предаването на видеото може да премине към други честоти, това ще е от полза за всички.

Голям потенциал, който се вижда

„Видяхме как 5G трансформира автомобилната индустрия, търговията на дребно, медицинските и здравни индустрии, индустрия след индустрия. 5G и телевизията имат също толкова смисъл да са заедно, колкото и останалите“, казва Джеф Каган, индустриален анализатор в Атланта.

Според него кабелната телевизия е била подложена на натиск от интернет стрийминга в продължение на почти десетилетие. Сега обаче и стрийминг услугите страдат от спад след пандемията, казва Каган. Това създава условия за развитие и навлизане на нови услуги и подходи.

Излъчването на телевизия по 5G честоти може да позволи на мобилните устройства да приемат сигнала директно, без нужда от приемници или дори абонамент за мобилен интернет. Би било достатъчно да имат само приложението на дадената телевизия. Това е от полза и са потенциални нови доставчици на ТВ услуги, които да наемат капацитет в мобилни мрежи или да изградят свои.

Качеството на телевизията през 5G ще зависи от доста фактори, като сила и стабилност на връзката, налични скорости и т.н. И все пак, чрез нея услугите биха могли да достигнат до доста повече хора с по-малко усилия. А това прави идеята доста по-привлекателна за телевизии и оператори.

Related Posts