GSMA: Разпределението на спектър е важно за обществото

Мобилните мрежи се използват от над 5 млрд. души по целия свят. Конкретно 5G мрежите вече имат над 1 млрд. активни връзки, казва GSMA. Организацията допълва, че разпределението на честотния спектър вече е много важно за обществото и неговото развитие.

GSMA публикува два доклада, които обръщат внимание на значението на честотите и как разпределението и използването им ще се отрази на обществото и икономиката. „Мобилните технологии създават възможности за бизнеса, свързват ни с близките, дават достъп до здравни грижи и образование и ни позволяват да се наслаждаваме на нещата, заради които си заслужава да живеем“, казва GSMA в единия доклад.

GSMA предлага няколко точки за обсъждане по време на Световната конференция за радиокомуникации (WRC), която ще е от 20-ти ноември 2023 г. до 15-ти декември 2023 г. в Дубай. Тя е организирана от Международния съюз по телекомуникации (ITU), като GSMA логично също ще има голяма роля.

WRC-23 ще е много важно събитие за телекомуникационния бранш, казва GSMA в първия доклад. То има възможност да помогне за хармонизация на 5G в спектъра 3.3-3.8GHz, която да бъде своеобразна „стартова“ честота. Втора важна цел пред конференцията ще бъде „гарантиране на бъдещото качество и достъпност на 5G през 6GHz капацитет“. Третата задача ще е подобряване и на капацитета при ниските честоти, за да се осигури 5G достъп и в извънградските райони, казва GSMA.

Организацията казва, че UHF спектъра в диапазона 470-694MHz е „крайъгълният камък на цифровото равенство и двигател на широка и достъпна свързаност“. Тези сигнали се разпръскват по-далеч и улесняват телекомите да осигурят покритие за по-големи извънградски райони. Затова този диапазон е сложен в приоритетните от GSMA.

Следващият е 3.3-3.4GHz и 3.6-3.8GHz. Това е най-популярната 5G честота, като се използва като основна за 80% от 5G мрежите, казва GSMA. Хармонизацията ѝ обаче варира между страните и WRC-23 трябва да помогне за решаването на този казус поне в регионите на двете Америки и ЕМЕА.

Третият диапазон е 6425-7125МHz, по-известен просто като 6GHz. Тази зона „може да има централна роля в социалното и индустриално развитие“, казва GSMA. Тя ще е много важна в градовете, особено когато те започнат масово да използват IoT сензори и устройства за различните процедури и проекти в градското ежедневие.

5G за обществото и икономиката

Във втория доклад на GSMA oрганизацията отделя доста повече внимание отново да припомни на всички социалните и икономически ползи от 5G. Тя се насочва по-конкретно към по-ниските честоти и отново казва, че те ще са „двигател на цифровото равенство“.

GSMA изчислява, че 5G в ниските честоти може да донесе около 130 млрд. долара допълнителна икономическа стойност през 2030 г. Половината от това ще се генерира от IoT в различни проекти и цели. По-конкретно, важна роля ще има mIoT – massive IoT. Това ще са IoT проекти с масово приложение в множество сектори – транспорт, производство, земеделие, умни градове и др.

Останалата част от добавената стойност ще бъде генерирана от мобилни интернет услуги и фиксиран безжичен достъп. Дори и през по-ниските честоти, те ще са от голяма полза за осигуряване на интернет връзка за извънградските райони. GSMA казва, че без достатъчно добре разпределен спектър в ниските честоти, „цифровото неравенство може да се увеличи, а тези, които живеят в извънградските райони, може да се окажат изключени от най-новите дигитални технологии“.

Related Posts