Готови ли са смартфоните за истинския възход на 5G

Smartphones

Мобилните мрежи от пето поколение все още не са разгърнали пълния си потенциал. Те обаче се приближават все повече до повратната точка, от която 5G ще се превърне в неразделна част от ежедневието на милиарди потребители. Проучванията показват, че много от хората са готови за 5G, но така ли е и със смартфоните?

Според анализ на Ookla 89% от потребителите в Индия са готови да сменят смартфона си, за да могат да използват 5G мрежите, които скоро трябва да станат факт в страната. 48% от анкетираните дори биха сменили оператора си, ако той не предлага 5G. Само 20% биха изчакали докато той пусне услугата. И едва 2% не биха използвали 5G.

Голямо търсене

Анализът на Ookla открива още, че индийските потребители са сред най-големите консуматори на мобилни данни. При това до степен, че настоящите LTE мрежи дори не смогват с потреблението и са се превърнали в „гърло на бутилка“ и забавят растежа.

Навлизането на 5G мрежите ще осигури много повече капацитет, който бързо ще бъде поставен на изпитаните. 70% от анкетираните в проучването на Ookla казват, че с 5G ще увеличат стрийминга на видео, а 68% – ще играят повече онлайн. Само 1.4% казват, че сегашната им връзка е достатъчна за целите на потреблението им.

Индия е най-големият световен пазар, който все още не предлага 5G мрежи за крайни потребители. Очаква се първите от тях да заработят през септември и до края на годината да са покрити поне 13 от основните градове. Страната има амбицията да внедри и собствено 5G телеком оборудване, което е разработено и произведено от местни компании.

5G Phone
Ще има ли достатъчно предлагане

Голямото търсене на 5G смартфони няма да е само в Индия. Всички водещи производители обновяват целите си гами мобилни телефони, за да предлагат възможно най-много модели с 5G съвместимост във всички ценови категории.  Наличието на 5G модем в новия смартфон на всеки потребител вече е задължително очакване дори и той все още да не използва такива услуги. Това е така, защото всеки е наясно, че е въпрос на време да премине към тях, особено с увеличаването на покритието им.

Това създава идеални пазарни възможности за производителите, но… няма чипове. Недостигът на компоненти повлия на продажбите през миналата година. А през тази, макар да изглежда, че ситуацията с чиповете започва да се успокоява, има други проблеми – висока инфлация и икономическа несигурност, която кара хората да преосмислят голяма част от покупките си.

Според прогноза на Counterpoint Research, пазарът на смартфони тази година ще е доста неравномерно разпределен, съобщава Entrepreneur. Отново Индия се очаква да бъде сред лидерите по възход на 5G моделите. През 2022 г. 35% от доставените в страната смартфони ще са с 5G модем, а през 2023 г. те ще са 53%.

Трескава подготовка

Производителите очакват рязък скок на търсенето на 5G смартфони, особено с популяризирането на тези мрежи. Realme например е пренасочила 90% от R&D усилията си в разработка на 5G технологии и продукти. Над половината от смартфоните ѝ през тази година ще поддържат новото поколение мрежи.

Oppo също има 5G R&D екип от поне седем години. Те разработват и тестват различни функции и технологии, включително е основана и лаборатория за иновации в Индия. И другите производители също усилено разработват 5G проекти, като целта е сходна – бързо развитие на технологията и също толкова скоростно намаляване на цените.

Повечето бъдещи потребители на 5G устройства са в развиващите се пазари. А там средната цена е по-ниска и съответно компаниите трябва бързо да предложат достатъчно разнообразни модели в подходящите ценови класове. Бързането е голямо, особено като се има предвид и цялостното негативно настроение в икономиката. Това предвещава по-сериозна конкуренция между компаниите, което трябва да е в полза на потребителите.

Related Posts