Европейските телекоми с нов опит да споделят разходите за мрежите

Няколко от най-големите европейски мобилни оператори са подписали ново писмо, с което да призоват ИТ гигантите да участват в споделянето на разходите за изграждане и поддръжка на мрежите. Същевременно те предупреждават и европейските институции, че инициативата им за „Дигитално десетилетие“ ще се провали, ако това не се случи.

Писмото е подписано от 20 оператора. В него те посочват, че самите европейски институции изчисляват, че до 2030 г. ще са нужни още 174 млрд. евро инвестиции за изпълнението на целите за свързаност. Операторите коментират, че не разполагат с нужния финансов капацитет, за да постигнат това и дори допълват, че повечето от тях едва покриват разходите си.

5G Antenna
Голям ръст на потреблението, но не и на приходите

В писмото си телекомите отново посочват, че трафикът расте с между 20% и 30% всяка година. Основната част от този ръст се дължи на няколко компании – тези, които предлагат стрийминг на видео, социалните мрежи и някои клауд услуги.

„Големите технологични компании не плащат почти нищо за пренос на данни в нашите мрежи“, се твърди в писмото. Операторите искат тези фирми да плащат за това и призовават за регулаторна промяна. Тя трябва да приеме „нуждата за мащабиране“. Традиционно телекомите казват, че ИТ гигантите трябва да плащат допълнителна такса за мрежите, която да се изчислява на базата на трафика и натоварването, което генерират услугите им.

„Призоваваме европейските законодатели да преразгледат настоящите телеком регулации и да позволят на европейските индустриални лидери и малкия и средния бизнес да се конкурира на глобално ниво. Основата на тези промени трябва да са ревизия на политиките за разпределение на спектър, за да се избегне фрагаментация на пазара, както и честно и пропорционално участие от най-големите генератори на трафик към разходите за мрежова инфраструктура“, пишат операторите.

Те предлагат механизмът да следва „добре дефинирани“ рамки, които да засягат само най-големите генератори на трафик и да изключва по-малките доставчици на съдържание и приложения. Операторите искат да има ясни отговорности и прозрачност, включително и за получените средства и как те се използват за дигиталната инфраструктура.

Бъдещето е важно

„За бъдещето на свързаността си, Европа се нуждае от по-голяма преработка на политическата рамка, управляваща екосистемата на цифровите комуникации, реформиране на днешните остарели (и все още до голяма степен национални) регулаторни подходи, които не отговарят на визията за истински единен телекомуникационен пазар. Възможностите са огромни, но без промяна ЕС рискува да не успее да отговори на политическите си амбиции и на по-широките нужди на своите граждани и индустрия, като изостане още повече от своите конкуренти в глобален мащаб“, предупреждават операторите.

Европейската комисия (ЕК) вече разглежда предложенията на операторите и отговорите на ИТ гигантите. Дискусията върви вече доста време, като е част и от обявения по-рано тази година Закон за гигабитова инфраструктура. Очаква се ЕК да обяви резултатите от проведените консултации в рамките на тази есен.

Страните-членки имат разнопосочни позиции, така че резултатите от консултациите ще са само една стъпка в оформянето на окончателната позиция. Ще са нужни доста дебати докато се намери позиция, която да обедини възможно най-голяма част от оператори, ИТ гиганти и регулатори.

Related Posts