Huawei е готова за навлизането на 5.5G от 2024 г.

Макар за повечето хора 5G мрежите все още да са съвсем нови, ИТ браншът вече е готов за тяхната подобрена версия – 5.5G. По време на MWC Shanghai 2023 Huawei обяви, че следващата година ще предложи пълен набор 5.5G оборудване за мобилни оператори.

Компанията казва, че вече има над 260 комерсиални 5G мрежи по света, които се използват от над 1.2 млрд. потребители. Според Huawei 5G се е развила бързо през последните 4 години и вече генерира „значителни доходи“. Истинският потенциал на 5G още дори не е достигнат, отбелязва компанията. Тя допълва, че „има широко съгласие в индустрията, че 5.5G ще бъде ключов момент в еволюцията на 5G“.

Huawei 5G equipment
Идва ерата на 5.5G

Huawei е сред основните привърженици на 5.5G и разработи цялостно решение, включително и с паралелни технологии като F5.5G и Net5.5G. Компанията отново припомня, че 5.5G ще подобри мрежовата производителност средно 10 пъти във всички сфери, спрямо 5G.

Това означава 10 гигабита скорост на теглене, гигабитов ъплоуд, оптимизиране на консумацията на енергия, увеличаване на капацитета на паралелно свързани IoT устройства до 100 млрд. и т.н. Вече има и ясно дефиниран график за стандартизиране, което дава повече предвидимост и на производителите, казва Чаобин Янг, президент на отдела за ИКТ продукти и решения на Huawei.

Постигнат е и значителен напредък във верификацията на оборудването, включително и за антените, които ще са в основа на постигане на 10 гигабитовата скорост. Huawei казва, че работи с над 30 оператора по света за верификацията на технологията и пилотни проекти.

Янг допълва, че Huawei работи и по технологии с изкуствен интелект (AI), които да са част от ядрото на 5.5G мрежите. AI ще помага за управлението на мрежите, увеличаването на ефикасността им, адаптирането им към различни ситуации и изисквания.

Нов опит за бизнеса

5.5G ще даде възможност на индустрията отново да се опита да привлече и задържи интереса на бизнеса към новото поколение мобилни мрежи. Също по време на MWC Shanghai 2023, главният финансов директор на Huawei Менг Ванжу обяви, че популяризирането на 5G сред бизнеса се е оказало по-трудно от очакваното, съобщава CNBC.

Браншът е подценил предизвикателствата как да комуникира с бизнеса и да му представи по-добре големите различия между 5G и предишните поколения. Нужно е 5G да се внедри по-добре в екосистемата.

Добрата новина е, че 5.5G дава нова възможност за представяне на технологията. При това с допълнителните подобрения, които тя ще предложи. Компанията разработва мащабна концепция 5GtoB решения за корпоративни клиенти. Те са специализирани в различни ниши и индустрии.

Например за логистика, строителство, планиране и т.н. Една от идеите е за миньорството. Изграждането на 5G мрежа в мина, включително в тунелите, може да подобри безопасността, като следи за качеството на въздуха, спомага за мониторинг на множество критерии с помощта на хиляди сензори. Голяма част от процеса ще може да се дигитализира и автоматизира, а повечето машини ще могат да се управляват от разстояние, което ще намали и необходимостта от работници в опасни зони.

Вече е изградена и първата изцяло 5G свързана фабрика за електроуреди. Тя е в Китай и е собственост на Midea Group. Проектът е реализиран от Huawei и China Mobile. Той е довел до увеличаване на капацитета на поточните линии, намалил е инвентара и е спомогнал за свиване на разходите, което ще бъде усетено и от крайните клиенти.

В Унгария пък е направен първият 5G проект за ж.п. транспорта в Европа. Той е изграден в товарен терминал, като чрез него е подобрено времето за товарене и разтоварване на контейнери и помага на кранистите в работата им.

Задачата пред 5.5G ще е допълнително да подобри наличното и да убеди бизнеса, че си струва да инвестира в тази технология. За да се случи това ще е нужна повече и по-добра работа и комуникация от страна на производителите на оборудване и самите оператори.

Related Posts