Развива ли Европа добра 5G екосистема

Въпреки трудностите, мобилните мрежи от пето поколение вече започват да затвърждават факта, че са версията, която най-бързо навлиза по света. Вече има над 3 млн. 5G базови станции по целия свят, както и над 200 действащи мрежи.

И това е на фона на кризите, бавната бюрокрация и множеството разнородни предизвикателства, които пречат на 5G да разгърне пълния си потенциал според очакваното темпо. Той ще бъде развит, макар и по-бавно. Но остава един основен проблем – различната степен на навлизане на 5G в отделните държави и региони.

Европа е един от ярките примери за това. Европейският съюз заложи големи очаквания за 5G, но същевременно изостава спрямо Китай, Южна Корея и САЩ. Чисто технически 5G в Европа се справя добре, скоростите и качеството на услугата са на ниво. Обаче основното изоставане е в покритието и развитието на бизнес услуги, а именно те трябва да донесат добавената стойност за икономиката на Европа.

stck-digital-europe-map
Екосистемите не са равни

Ключът към извличането на очакваната стойност, е създаването на екосистема. Глобалната 5G екосистема е доста жизнена и активна, отбелязват участниците по време на конференция по темата, организирана от Euronews. Към края на октомври т.г. има над 230 оператора по света, които са пуснали комерсиални 5G мрежи. А топ 20 на операторите в света по брой действащи 5G базови станции, увеличават средния си приход от потребител с над 10%, казва д-р. Филип Сонг, главен маркетинг директор на Huawei Carrier Business Group.

Проблемът за Европа е, че повечето от тези успехи не са в рамките на континента или Европейския съюз. На Стария континент вече има 108 действащи мрежи в 34 пазара. „Първото ни предизвикателство е достъпът до спектър. В Европа той се разпределя по отделно във всяка държава. Има специфичен процес и срокове за всяка страна. И не всички правителства все още са разпределили наличните лицензи, но и това ще се случи“, казва Лорън Лебуше, главен технически директор на Orange. Той допълва, че проблем за Европа е и достъпът до пълен набор 5G устройства.

Решаването на тези проблеми ще помогне за справяне и с по-мащабните предизвикателства. На първо време това е именно осигуряването на достатъчно покритие. ЕС има за цел до 2025 г. да се постигне непрекъснато 5G покритие над транспортните коридори и над всички градове. Лебуше казва, че за момента браншът върви добре в реализирането на тази цел и тя все още е постижима в рамките на този срок.

Друга сфера, от която ЕС може да се възползва, е енергийната ефективност и техническото развитие на 5G. Това са две сфери, в които има потенциал за развитие на нови компании и идеи, които да се превърнат във важна част от екосистемата на 5G. Някои телекоми вече работят в тази сфера. „Важно е да използваме 5G, за да помагаме и на други компании по-добре да управляват ресурсите и да намалят консумацията си на енергия. Колкото повече данни използваме, толкова по-умни ще сме. А с цифровата инфраструктура, която можем да предложим, можем да помогнем и на други индустрии да намалят своите вредни емисии“, казва Лебуше.

stck-smart-economy-5g
Бъдещето е интересно, но не и гарантирано

Друга важна стъпка в живота на 5G ще бъде следващата голяма актуализация на технологията, която ще я преименува на 5.5G. Очаква се това да се случи около 2025 г. Тя ще доведе до още подобрения в технологията и услугите, които ще отварят повече възможности за бизнеса.

„Всички индустриални играчи, включително водещите световни оператори, вече активно се насочват към 5.5G. Ще видим подобрения на стандартите, спектъра, индустриалната верига, екосистемата като цяло“, казва Сонг.  Според него, 5.5G ще даде 10 пъти по-добро потребителско изживяване, 10 пъти по-добра енергийна ефективност и по-добра свързаност.

Още една ниша на 5G, от която Европа трябва да се използва по-добре са и мрежовите срезове. Очакванията са те да станат по-популярни, когато 5G SA (самостоятелните 5G мрежи) са по-добре развити в региона. Не трябва да се забравят и метавселените, които също ще допринесат и мотивират за създаване на много допълнителни технологии и услуги, а голяма част от тях ще разчитат на наличието на високоскоростни връзки, които ще се осигуряват предимно от 5G.

Най-важното за Европа е да осигури разгръщане на 5G на разумни нива навсякъде, което дори само по себе си ще донесе голяма стойност за Европейските граждани, казва главният технически директор на GSMA Алекс Синклер, цитиран от Total Telecom. Той допълва, че най-важното не е само високата скорост и ниската латентност, но и осигуряването на достъп до тях на всички. Европа практически развива 5G екосистемата си добре, но е желателно това да става с по-бързи темпове, за да може да постигне и очакваното ниво на конкуренция на глобалната сцена.

Related Posts