T-Mobile и Helium създават децентрализирана крипто 5G мрежа

T-Mobile 5G

Телекомът T-Mobile и Nova Labs обявиха, че са сключили партньорство за изграждането и предлагането на нова услуга. Тя ще съчетава 5G мрежата на оператора с децентрализирания и крипто подход на Helium Network.

Услугата ще се казва Helium Mobile и ще бъде виртуален мобилен оператор. Тя ще комбинира двете мрежи на T-Mobile и Helium в рамките на САЩ. Чрез нея ще се разчита на интересен подход за осигуряване на по-голямо покритие чрез помощта на потребителите.

Как Helium Mobile предлага услугата си

Helium Mobile ще бъде виртуален оператор (MVNO), като трябва да стартира през първото тримесечие на 2023 г. Освен класическата 5G мрежа на T-Mobile, тази на Heilum ще използва и собствената децентрализирана инфраструктура. Тя се изгражда свободно от всички желаещи – както обикновени потребители, така и фирми.

Всеки може да си купи антена и точка за достъп, която да инсталира на избрано от него място. Това трябва да става в рамките на местните регулации, като Helium разчита на спектър, който е отделен именно за свободно ползване. Колкото повече такива точки, толкова по-голямо е покритието на мрежата. Собствениците им трябва да осигурят захранването и интернет връзката. В замяна, точките генерират крипто токени (в зависимост от различни фактори), които след това могат да обменят за реални средства.

Освен това MVNO версията на Helium Mobile ще предлага и възможност за генериране на токени от самите ползватели на 5G услугата. За целта те ще трябва да споделят данни за активността си. Ако не желаят, ще могат да се абонират да използват мрежата както всяка друга – с месечна такса, като плановете ще започват от 5 долара.

Съоснователят на FreedomFi Борис Ренски коментира пред Decrypt, че подходът ще позволи на Nova Labs (собственик на FreedomFi) да изгради мрежа без да инвестира огромни средства в скъпо оборудване. Децентрализираната мрежа на Helium 5G вече има над 4500 активни точки в САЩ, като се очаква те да се увеличават още повече.

Крипто 5G за всички

Ренски очаква интересът към Helium Mobile да расте постепенно. Той коментира, че през последните 30 дни има над 1700 нови точки за достъп, като темпото се увеличава все повече. Новината за подготвяне на реална услуга, която да може да се използва от всички желаещи, също ще увеличи интереса към купуване и инсталиране на точки за достъп, смята той.

Системата ще разпределя трафика между двете мрежи според необходимостта. Всички гласови разговори ще преминават през мрежата на T-Mobile. Трансферът на данни ще се осъществява приоритетно през наличните точки за достъп, където има покритие. Ако такова няма, автоматично ще се преминава отново към мрежата на T-Mobile. Така първоначално по-голямото натоварване ще е за T-Mobile, но с разрастването на мрежата на Helium 5G, трафикът ще бъде пренасочен към нея и инфраструктурата на телекома ще бъде олекотена.

Все още има работа по изглаждане на процеса по автоматизация. Затова компаниите предупреждават, че за първите потребители може да има леко забавяне при превключване на смартфона между двете мрежи. Работи се по оптимизирането на системата, като вече е изминат половината път, казва Ренски.

Макар потребителите да не се нуждаят от специални смартфони, за да използват новата мрежа, Nova Labs ще работи и с производителите на телефони. Идеята е да се предложат оптимизирани модели специално за тази мрежа. Те ще са Helium сертифицирани и ще имат още по-бързо и главно превключване между различните инфраструктури. Това ще ги направи по-ефикасни и ще могат да генерират и повече токени за притежателите си. Конкретните механизми ще бъдат доуточнени в последствие.

Related Posts