Потенциалът на частните мрежи остава неразвит

Private 5G Network

Темата за развитието на частните мобилни мрежи е доста разгорещена, особено с навлизането на 5G мрежите. Въпреки това изглежда, че в повечето държави тези проекти все още са по-скоро изключение отколкото норма.

Изграждането на частни мобилни мрежи върви с по-бавно темпо от очакваното, показва и доклад на Dell’Oro Group. За момента този пазар е минимален, а всъщност ще е важен както за телекомите, така и за производителите на оборудване.

Свиване на очакванията

Според анализаторите на Dell’Oro пзарът на малки клетки за частни мрежи ще достигне 1 млрд. долара годишно едва през 2026 г. и това е горната граница на прогнозата. Долната е 0.8 млрд. долара за същия период, като в това число влизат както малките 5G клетки, така и LTE моделите.

И това е новата прогноза, която е свита с 20% спрямо предишната. Причината за понижаването на очакванията е, че през последните шест месеца прогресът е по-слаб спрямо предварителните прогнози. Освен това има и нови данни, които подсказват, че пазарът през 2021 г. е бил по-малък спрямо предварителните модели, коментира вицепрезидентът на Dell’Oro Стефан Понграц пред FierceWireless.

Това означава, че и самата отправна точка на пазара е по-ниска. Причината не е, че пазарът е по-малък като потенциален брой клиенти. Напротив, това изчисление остава непроменено. Според него това е пазар за над 10 млрд. долара само за оборудването.

„От много време комуникираме едно и също послание и то все още е валидно – корпоративните и индустриални проекти са дългосрочни и отнемат време да се развият. В комбинация с факта, че и пазарът на самостоятелните LTE/5G мрежи се развива с по-бавно темпо от предишните очаквания, е основата за понижаване на прогнозата“, казва Понграц.

5G small cells
Малко, но от сърце

Dell’Oro отбелязва, че между 2022 г. и 2026 г. приходите от частно RAN оборудване, включително макро и малки клетки, ще се удвоят. Същевременно самостоятелните частни LTE/5G RAN оборудвания ще генерират ниски едноцифрени проценти от общия RAN пазар до 2026 г.

Това означава, че пазарът на оборудване за частни мрежи още остане минимален още поне няколко години. Новината не е особено добра за мобилния бранш, който очаква именно корпоративната част на 5G технологията да води до големи приходи. Телекомите и производителите на оборудване ще трябва да положат повече усилия, за да впечатлят бизнеса за ползите от изграждането на частна мобилна мрежа и да го мотивират да инвестира в такава.

Данните от Китай показват, че ползи има. За сега обаче частните мрежи се развиват бурно само в тази страна. Там те са повече от всички останали в целия свят взети заедно.

За съжаление, ще отнеме време преди останалата част от света да развие подобно темпо. Особено като се има предвид несигурната икономическа ситуация, която кара компаниите да са по-пестеливи и да избягват големи инвестиции поне засега.

Related Posts