Vodafone и Ericsson тестваха клауд гейминг през 5G SA срезове

xcloud-cloud-gaming

Vodafone и Ericsson обявиха, че са направили успешен тест, който да демонстрира възможността на 5G SA мрежите и срезовете. 5G SA, т.е. самостоятелните мрежи, са смятани за най-важната стъпка в развитието на технологията и ще разгърнат пълните ѝ възможности.

Изграждането на 5G SA мрежите обаче върви по-бавно. Затова има не една и две критики от анализатори, експерти и организации, които смятат, че така 5G губи важни потенциални клиенти. Други пък смятат, че телекомите не виждат достатъчно основателни причини да ускоряват инвестициите в 5G SA, защото и самият бизнес не проявява особен интерес. Експериментът на Vodafone и Ericsson цели да покаже и на операторите, и на бизнес клиентите, че 5G SA има ползи, които си заслужават усилията.

Не просто ъпгрейд на 4G

Телекомът смята, че трябва да се разсеят и някои погрешни схващания. „5G SA не е просто ъпгрейд на 4G, а изцяло нов тип технология. С тези тестове използвахме срезовете, за да отделим част от мрежата, която настроихме специално за гейминг, за да предоставим изживяване като през оптична мрежа, но по въздуха. Това е стойността на мрежовите срезове – персонализирана свързаност, която е според нуждите на всеки клиент“, коментира Андреа Дона, главен мрежов директор на Vodafone UK в прессъобщение.

Двете компании са направили поредица тестове с технологията. В първия сценарий, те са симулирали публична мрежа, която се използва от хората всеки ден. Участниците в теста са били помолени да играят клауд игри през смартфоните си в подобна среда.

След това е трябвало да направят същото и в изолиран срез на 5G SA. Той е бил специално оптимизиран за клауд гейминг, като е предлагал по-високи скорости, по-ниска латентност и елиминиран риск от претоварване на мрежата.

Отзивите на участниците са били красноречиви. При игра в публичната мрежа, само 13% от участниците са дали оценка за задоволство над 8 от 10. 63% са дали далеч по-ниски оценки между 0 и 5 от 10. Основни критики са били по-бавното зареждане на игрите, липсата на достатъчно добър синхрон между звук и визуални елементи и висока латентност.

Когато са играли в рамките на мрежовия срез обаче, 88% от участниците са дали оценка за задоволство над 8 от 10. Като основни предимства са изтъкнати по-добро гейминг изживяване, по-бързо зареждане на игрите, по-гладко възпроизвеждане на графиката и по-малък лаг.

Vodafone отбелязва, че тестовете показват значимостта на 5G SA и мрежовите срезове. Операторът смята, че именно SA и срезовете ще позволят на 5G да изпълни очакванията и да не се възприема само като по-бърза мобилна мрежа, но и да навлезе в множество специфични казуси според конкретни нужди на компаниите.

Въпреки това и самата Vodafone изглежда няма да бърза чак толкова много с изграждането на 5G SA мрежата си. Операторът казва, че той и Three UK предлагат сливане, което ще позволи на 5G SA да достигне 99% от населените места във Великобритания. Това е чудесно, но като срок за реализирането е даден чак 2034 г. А тогава вече трябва и 6G да прави своите първи стъпки, така че би било по-добре целта да се реализира доста по-рано.

Related Posts