Следващата голяма цел на 5G мрежите е 10Gbps

Мобилните мрежи от пето поколение все още не са разгърнали пълния си технически потенциал. Активната разработка на технологията продължава и вече се заформя следващата ѝ голяма цел.

Производителите на мрежовото оборудване и водещи браншови организации работят по следващата версия на 5G, която е известна с името 5.5G. Очаква се тя да започне да навлиза в масова употреба сравнително скоро – през 2025 г. и ще предложи някои мащабни промени.

По-бърза и за още повече устройства

„Важно е унифицираните стандарти да бъдат приети в целия свят. Релевантните насоки за спектъра ще бъдат представени по време на Световната конференция за радиокомуникация в края на 2023 г.“, коментира пред CapacityMedia експертът на Международния телекомуникационен съюз (ITU) Валид Матлути.

Според него радиочестотният спектър и неговото разпределение ще е от критично значение за развитието на пълния потенциал на 5.5G. Той посочва и двете основни цели за 5.5G – поддръжка на 100 млрд. активни връзки и достигане на 10Gbps скорост. При това идеята е тези 10Gbps да не са просто теория, а лесно достъпна скорост през мобилните мрежи с тази технология.

Това ще означава 10-кратно увеличение на капацитета и скоростта, което ще направи 5.5G перфектната мрежа за IoT проекти, както и за де факто заместител на фиксираните връзки. Същевременно технологията ще запази и времезакъснението възможно най-ниско.

Подобна е прогнозата и на Уанг Ки, главен маркетинг директор на Huawei. По време на конференция на компанията той споделя, че 5.5G ще помогне за „сближаване на виртуалния и физическия свят“. Освен това технологията ще позволи „стотици милиарди връзки“ за милиарди умни сензори, устройства и комуникации.

Huawei коментира, че ще са нужни ELAA (изключително големи антени), които да адресират необходимостта от покритие във високочестотния спектър. ELAA ще осигури същото покритие като C-Band, така че осигуряването на 10Gbps скорост навсякъде няма да е трудно. Компанията отбелязва, че вече подобни станции се използват комерсиално в над 30 града. Завършени са успешно и тестове в 6GHz спектъра. Те са доказали, че е възможно съвместно покритие с C-Band и заедно с mmWave се постига пикова скорост от 10Gbps, а гигабитовата скорост се запазва поне до 5 км. дистанция.

Технологията осигурява и достигане на 1Gbps ъплинк скорост. За целта тя е отделена от скоростта на теглене и използва различен спектър. За да може да се постигне това на практика, ще трябва да се определи спектър, който да се използва само за ъплинк, посочва още Huawei. Важно е това да се постигне, за да може да се предложи 100-канален HD поток.

5G Концерт
Новите възможности за всички

5.5G ще позволи „развихрянето“ на доста по-амбициозни технологични проекти. Очакваният огромен капацитет на мрежите дава възможност за „поумняване“ на всички сфери на живота и бизнеса. Умни алгоритми ще могат да разчитат на мрежата, за да получават в реално време огромно количество информация, която да анализират и да вземат нужните решения, които да изпратят обратно към автоматизираните системи.

Самите мрежи също ще поумнеят. Тъй като те ще бъдат много по-натоварени във всички аспекти, изкуствен интелект ще трябва да автоматизира голяма част от управлението и поддръжката им. Само така може да се постигне максимално ефективно използване на наличните ресурси и да се гарантира постоянно ниво на качеството на услугата, казва Huawei.

Компанията отбелязва още, че изкуствен интелект най-добре ще може да балансира производителността на мрежата и консумацията на енергия. Вграденият в мрежите изкуствен интелект ще може в реално време да преценява нужните настройки, да предвижда какво ще трябва да се предприеме и ще взима решения на базата на множество фактори и възможности чрез изготвяне на модели. Всичко това ще помага и за по-лесното и прецизно планиране и разгръщане на мрежите, а много от проблемите ще се решават автоматично.

Основното предизвикателство за реализирането на тези цели ще е постигането на консенсус в цялата индустрия за стандартите. Отвореността и съвместната работа ще са от основно значение за развитието на технологията, отбелязва Huawei.

Related Posts