Започва най-важната конференция в телекомуникационната индустрия

От 20-ти ноември 2023 г. до 15-ти декември 2023 г. в Дубай ще се проведе най-важната конференция в индустрията за телекомуникации. Става дума за Световната конференция по радиокомуникации на Международния съюз по телекомуникации. Или накратко просто WRC-23.

Тези събития се провеждат веднъж на всеки три до четири години, като на тях участват представители на множество компании, световни експерти, учени, регулатори, институции, правителства и т.н. Това са и конференциите, на които се взимат решения за цялата индустрия – от това какви спецификации да (не) се използват до определяне на честоти, технологии, регулации и всичко останало.

WRC-23 ще е особено важна тази година, тъй като ще засегне множество теми и политики. Те ще обхванат всички сфери на телекомуникационната индустрия, включително и връзките в космоса, сателити, наземни комуникации, нови стандарти за мобилните мрежи и др.

stck-radio-frequency-2
Ах, този спектър

Ефикасното използване и разпределение на честотния спектър ще е една от най-важните теми на WRC-23. Амбицията на ITU е да определи още честоти в диапазона 6.4-7.1GHz за мобилни комуникации. Различните региони по света имат желание да използват тези ленти, но целите им се разминават. В Азия-пасифик например има подкрепя само за 7-7.1GHz, но не и за по-ниските честоти. А в Европа искат да използват и горната част на 6GHz, като е склонна да отстъпи при изпълнение на няколко условия.

Някои държави в двете Америки и части от Азия вече са отворили целия 6GHz спектър, включително за Wi-Fi. Wi-Fi индустрията също иска да има достъп до тези честоти. Тя дори призовава те да не бъдат запазвани само за мобилни услуги, но и да са отворени за други системи, включително и Wi-Fi развитие.

„Докато високоскоростната широколентова връзка се доставя чрез оптични, безжични или сателитни технологии, Wi-Fi е основното средство за разпространение на тази свързаност до крайните потребители. Като се има предвид, че високоскоростните широколентови възможности продължават да се увеличават, като политиците се насочват към мулти-гигабитови възможности, наложително е да се гарантира, че честотната лента на Wi-Fi спектъра няма да се превърне в пречка за широколентовата свързаност. Само с достъп до спектъра 6,425-7,125GHz Wi-Fi може да поддържа непрекъснато нарастващите изисквания за скорост на предаване на данни, ултраниски времезакъснения, по-добра мобилност и висока плътност на потребители/устройства“, пише Wi-Fi Alliance в свое становище.

Общата позиция между всички е, че тези ленти са важни за икономическото развитие и трябва да бъдат използвани добре и да бъдат защитени. Идеите как това да се случи се разминават и WRC-23 трябва да помогне за постигане на съгласие.

5G сигнал
Още повече 5G

Разбира се, WRC-23 ще е от значение и за бъдещето на 5G мрежите. Очаква се през следващите години да започне разгръщането на 5G-Advanced, но внимание привлича и връзката между сателит и 5G. Вече има няколко проекта за комбиниране на сателитни и 5G комуникации и това всъщност не беше предвидено от последната WRC среща през 2019 г. Следователно сега трябва да му се обърне внимание.

Една от тези технологии е Direct-to-Device (D2D), която разчита на космически мрежи с 3GPP 5G стандарт. Те могат да „променят играта“, казва Дженифър Манър, старши вицепрезидент на EchoStar. Има предложения в програмата на WRC-23 да се включат разглеждания на теми за отделяне на спектър за D2D услуги в международен план, за да могат те да се предлагат, без да влияят на други ресурси.

Друга цел ще бъде отделяне на още ленти за 5G в по-ниски честоти, включително ниските граници на 2GHz, както и в 4.8-4.99GHz. Предвидено е да се обсъди разпределянето на спектър и в множество други по-малки ленти в различни диапазони според спецификите на регионите.

Организацията GSMA подкрепя усилията, като смята, че 5G в ниския и среден спектър ще е от особено голямо значение за успешното разгръщане и използване на това мобилно поколение. Хармонизирането на достъпа до тези честоти ще е от полза за оператори и производители на оборудване, за да може да се предложи по-бързо разгръщане на технологията и уеднаквено качество на услугата.

„Една от мерките за успеха на WRC-23 ще бъде способността му да осигури бъдещето на 5G при идентифицирането на 6 GHz спектър. С него конференцията може да предостави бърз, достъпен мобилен широколентов достъп до всички части на света, да намали разликата в използването и да намали цифровото разделение“, казва GSMA.

Related Posts