Служебното правителство понижи част от таксите за 5G

stck-digital-bulgaria-cropp

Министерският съвет (МС) е приел обновена тарифа за част от честотните лицензи за мобилните оператори. Цените ще се понижат с 40%, като целта е да се мотивира интересът на телекомите да усвоят спектър в честотите 700MHz и 800MHz, включително за 5G мрежи.

Досега този спектър не се използва за граждански цели, съобщава правителственият пресцентър. Той беше „резервиран“ за военните, като в продължение на близо 20 години се водят преговори за освобождаване на ресурс и за операторите.

Макар и бавно, преговорите постигнаха резултат. Вече са проведени и успешни тестове за съвместно използване на честотите за военни и граждански цели. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) приключи и обществено обсъждане по темата, което завърши и с предложението за намаляване на таксите.

Досегашната тарифа беше 120 хил. лв. за един MHz от спектъра. Предложението е за намаляване на таксата до 72 000 хил. лв. То е одобрено и от МС.

Повече приходи и повече 5G

Очакваните еднократни приходи за 2023 г. са близо 130 млн. лв., а ежегодните такси, които ще се плащат от мобилните оператори, ще са в размер на близо 8 млн. лв.“, казва транспортният министър Христо Алексиев, цитиран от economic.bg.

МС отбелязва, че понижението е част и от изпълнението на реформи от Плана за възстановяване и устойчивост. В него е поет ангажимент за разпределяне и на честоти в обхватите 700MHz и 800MHz. Те са важни за по-бързото и ефективно разгръщане 5G мрежите, особено в извънградските райони. Тези честоти предлагат по-голямо покритие и по-лесно преминават през препятствия, което улеснява изграждането на 5G достъп с по-малко разходи. Те не осигуряват гигабитова скорост, както по-високите честоти, но все пак скоростта им не е за пренебрегване и позволяват използването и на останалите предимства на 5G. Честотите в този обхват вече са разпределени в повечето страни в Европейския съюз, като България изостава в това отношение.

“С намаляването на таксите се създават предпоставки за изпълнение на ключов етап 139 от мярка C7.R2 от Плана за възстановяване и устойчивост, съгласно който България трябва да предостави за ползване радиочестотния спектър от обхвати 700 MHz и 800 MHz… Събирането на таксите в обхват 700 MHz и 800 MHz  ще доведе както до увеличаване на преките постъпления в държавния бюджет, така и до стимулиране на инвестициите в свръхвисокоскоростни мрежи… Промяната ще има пряк ефект, свързан с усвояване на ресурси и разгръщане на икономическата дейност като се очакват преки постъпления в държавния бюджет под формата на такси за ресурса и засилване на икономическата активност на заинтересованите страни, което от своя страна ще донесе и косвени приходи на държавата под формата, например, на данък добавена стойност“, съобщава КРС.

Related Posts