Започна изграждането на 5G коридора с Гърция

5G Connected Cars

Започна изграждането на българската част от 5G коридора с Гърция. Той се реализира от A1 България, съобщи самият телеком.

Проектът е част от инициативата на Европейския съюз за реализиране на пълно 5G покритие над всички ключови транспортни коридори. Коридорът беше част от плановете на телекомите през Плана за възстановяване, но миналата година беше изваден, което предизвика спорове.

Все пак той ще се реализира чрез финансиране по Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз по споразумение за безвъзмездна помощ, казва А1. Проектът се казва 5G SEAGUL и се изгражда заедно с WINGS ICT Solutions и COSMOTE от гръцка страна.

Той ще осигури непрекъснато 5G покритие между София и Атина. А1 ще работи по отсечката от ГКПП Кулата до София с дължина 173 км. Двете гръцки компании ще изградят 5G покритие с дължина около 300 км. от ГКПП Промахон до Велестино. Всичко трябва да е готово до 2025 г.

Общата стойност на проекта е 22 484 221,68 лева. 50% от тях са безвъзмездно финансиране от ЕС, а останалата част от сумата се покрива от трите компании.

5G SEAGUL ще бъде изграден с комбинация от Non-Standalone 5G мрежа, както и самостоятелна (standalone) 5G мрежа. А1 използва 100MHz лента в спектъра 3,6GHz за своята 5G Ultra мрежа.

Целта на проекта е да се осигури пълно покритие на магистралата с непрекъсваем роуминг. Това ще позволи по трасето да пътуват свързани и автономни автомобили и да преминават границата без спиране на връзката. Технологията ще позволи и изграждането на автоматизирана и свързана мобилност, както и на други проекти. Очакванията са мрежата да подобри и свързаността за населените места в близост до магистралата, тъй като те също ще могат да използват 5G мрежата както всички останали клиенти.

„След като приключи работата по изграждането, интегрирането и тестването на мрежите от двете страни на границата, ще бъдат проведени и полеви изпитания на възможностите на 5G мрежата да поддържа свързани и автоматизирани решения за мобилност. WINGS ICT Solutions, който е координатор на проекта, ще проведе изпитанията, чрез автомобили, снабдени със специални 5G бордови устройва и сензори, които ще позволят провеждането на изпитанията“, допълва А1.

Related Posts