Проучване на Nokia: Операторите активно търсят как да монетизират 5G

Nokia чип

Мобилните мрежи от пето поколение (5G) продължават да както актив, така и известна загадка за операторите. Основният им въпрос е как по-добре и ефективно да ги монетизират.

Проучване на Nokia и Analysys Mason открива, че това е сред водещите приоритети за операторите. Особено чрез концепцията за предлагане на софтуерни услуги през мрежата, както и Network-Platform-as-a-Service (NPaaS).

Софтуерът е ключът

В проучването са участвали 44 оператора и 67 фирми за софтуерна разработка. За 73% от операторите използването и популяризирането на мрежови софтуерни пакети (API) е сред петте най-важни приоритета. Те очакват, че чрез наличието на подобни възможности, повече софтуерни фирми ще са заинтригувани да предложат приложения и услуги, които да се възползват от мрежите и 5G технологията. Това от своя страна трябва да засили интереса и на бизнеса.

60% от анкетираните фирми за разработка на софтуер също казват, че биха искали да пишат програми за подобни мрежови услуги. Те виждат различни възможности, както за създаване на нови услуги, така и за персонализиране или подобряване на наличните според нуждите на дадения клиент.

Nokia очаква, че пазарът на телеком API-та ще бъде доста атрактивен. Тя изчислява, че през 2022 г. той е бил на стойност 12 млрд. долара и прогнозира, че до 2026 г. ще достигне 34 млрд. долара.

„В света на 5G се създава нова дигитална екосистема с множество канали за обслужване, хиперскалируеми услуги, инфраструктура, мрежи и приложения, които се създават според конкретни нужди и дават добавена стойност и за крайните потребители. Проучването показва апетита тази екосистема да бъде движена напред, но и насочва вниманието към това колко работа има да се свърши, за да се постигне по-добро разбиране между операторите и разработчиците, за да могат да работят по-добре заедно“, казва Шкумбин Намити, ръководител на платформата за мрежова монетизация, клауд и мрежови услуги в Nokia.

Проучването посочва, че макар интересите и приоритети на операторите и софтуерните разработчици да съвпадат в голяма степен, все още има разминавания в очакванията им какво да се направи. Около половината от разработчиците например казват, че мрежови проблеми и качеството на мрежата като цяло влияе на производителността на приложенията им и то трябва да бъде подобрено.

76% от разработчиците също така казват, че мрежовите API-та трябва да бъдат лесни за използване, а за сега операторите не успяват да постигнат това. Наличните API-та са сложни и липсва достатъчно ясна документация, която забавя или дори отказва разработчиците да ги използват. Добрата новина е, че телекомите изглежда съзнават този проблем и искат да го решат. Те виждат софтуерните инструменти като много добра възможност за още един начин да монетизират 5G мрежите и са готови да положат нужните усилия, за да ги направят по-лесни и по-достъпни.

Related Posts