2023 г. ли ще е „революцията“ за 5G

Private 5G Network

Мобилните мрежи от пето поколение разгръщат своя потенциал и покритие във все повече страни. С всяка година те напредват все повече, но и проличава колко много път има тепърва да извървят.

5G мрежите вече навлизат по-бързо спрямо предишните поколения, но истинският им потенциал е далеч от достигнат. Според прогноза на CCS Insight през 2023 г. 5G потребителите по света ще достигнат общо 1 млрд. А технологията все още трябва да се развихри и в един от най-големите пазари в света – Индия. Изглежда, че през 2023 г. може би ще има поредната 5G „революция“.

Идват големите числа

Индия е огромен пазар, в който 5G технологията доста се забави. Едва в началото на октомври 2022 г. в страната започнаха работа първите комерсиални 5G мрежи. Реално, по-голямата част от тях ще предлагат услуги, които са достъпни за масовия потребител, едва през втората половина на 2023 г. и дори в началото на 2024 г.

Това са още стотици милиони нови потребители, които ще се присъединяват постепенно към  5G ерата. А очакванията за 5G в Индия са много големи. Страната е с едни от най-евтините тарифи на мобилните услуги в света, като и цените на телефоните са по-достъпни, включително и за 5G моделите. Според прогноза на Deloitte-CII, в рамките на 5-7 години Индия може да стане една от водещите страни в 5G света, не само по брой потребители, но и като техническо развитие.

Заради големия пазар, очакванията са, че именно в Индия може да тръгнат много от широко рекламираните ползи на 5G, както и технологията да даде нужния тласък на други разработки, например добавена и виртуална реалност. Индия се ползва и с друго предимство – голямата гъстота на населението, което означава, че значителен брой хора ще могат да бъдат покрити по-лесно. А това ще е и допълнителна реклама за ползите на 5G при големи натоварвания.

Индия също така иска да навакса изоставането и планира помощни програми, които да мотивират и ускорят изграждането и използването на 5G, не само от крайни потребители, но и от бизнеса. Страната също така е наясно, че 5G се нуждае от солидна оптична инфраструктура, която бързо трябва да се изгради, тъй като в момента, само 35% от базовите станции са свързани с оптика, съобщава The Hindu Business Line.

5G = на пари

Петото поколение мобилни мрежи ще трябва да оправдаят огромните инвестиции чрез солидна възвръщаемост. Според прогноза на Kochhar, до 2030 г. 5G ще добави поне 180 млрд. долара в БВП само на Индия.

А CCS Insight очаква, че Китай ще запази лидерската си позиция в 5G още дълго време. Според компанията, Китай ще бъде лидер в 5G минимум до 2025 г. включително, когато ще държи над 40% от всички 5G връзки в света. Това включва не само смартфони, но и IoT устройства, устройства и системи от критичната инфраструктура, фиксиран безжичен интернет и много други ниши, които тепърва ще се развиват.

„Очакваме Китай са има много по-влиятелна роля в 5G, отколкото имаше при 4G. Размерът и икономическият ръст дадоха на Китай очевиден предварителен старт, като очакваме разгръщането на мрежите да бъде много по-бързо отколкото при ранните фази на 4G. Китай ще доминира 5G благодарение на политическата амбиция да води в тази технология, на огромния ръст на местния производител Huawei и на високата скорост, с която потребителите заменят 4G връзките си“, коментира вицепрезидентът на CCS Insight Марина Койчева.

Според друга прогноза на Mobile Experts, през 2023 г. и 2024 г. инвестициите в mmWave също ще се увеличат и ще започнат да достигат първоначалните очаквания, които сякаш останаха на заден план. С увеличаването на броя връзки и на консумацията на данни, mmWave ще се превърне от лукс за телекомите в необходимост. Изглежда, че всичко необходимо е налице, за да може през тази година 5G най-сетне не само да разгръща покритието си, но и да развихря потенциала си.

Related Posts