Телекомите с ново предложение за споделяне на 5G разходите с ИТ гигантите

Европейските телекоми са отправили ново предложение към Европейската комисия (ЕК) и ИТ гигантите за споделяне на разходите за изграждане и поддръжка на 5G мрежите. Това е част от консултациите, които ЕК започна още през февруари, чийто краен срок изтече миналата седмица, съобщава Reuters.

Именно в последните дни операторите са отправили своето ново предложение. От много време телекомите искат ИТ гигантите да участват с пари в изграждането и поддръжката на интернет инфраструктура в Европа. Телекомите казват, че понасят големите разходи за мрежите, но ИТ гигантите прибират печалбите. Според операторите ИТ гигантите генерират най-голямото натоварване върху мрежите им и затова искат да участват пропорционално с финанси.

Разбира се, ИТ гигантите далеч не смятат така. Те твърдят, че инвестират предостатъчно в центрове за данни, подводни кабели и друга наземна и мобилна инфраструктура, включително и чрез партньорства с някои оператори. Очаквано, спорът не достигна до никакви решения и операторите призоваха европейските институции да се намесят. След като те проведоха няколко неформални и след това формални срещи, решиха да включат казуса в новите закони за гигабитова инфраструктура.

Така сега се водят официални консултации по темата, които ще са решаващи затова дали ИТ гигантите да бъдат заставени да плащат за мрежовата инфраструктура на мобилните оператори или не. Привържениците на идеята казват, че това ще подобри и ускори разгръщането на 5G мрежи в Европа. Критиците предупреждават, че резултатът ще бъде повишаване на таксите за услугите на ИТ гигантите и просто разходите ще бъдат прехвърлени към крайните потребители.

Всичко ще е честно

И така стигаме до предложението на операторите. От самото начало те казват, че ще предложат схема, която да гарантира, че компаниите ще участват според натоварването и няма да бъдат затруднявани с тежки такси или условия и всичко ще бъде съвсем ясно и честно. Те предлагат ясен праг на генериран трафик, при който се оказва натоварване върху мрежите и съответно трябва да участва финансово.

Според черновата на предложението, която е видяна от Reuters, операторите предлагат всички компании, които генерират повече от 5% трафика от средното годишно натоварване в пикови часове, да плащат.

Няма официални изчисления кои компании попадат в този критерии. Според неофициални прогнози това са Alphabet, Apple, Meta, Amazon, Netflix и TikTok. Други изчисления твърдят, че Google, Apple, Meta, Netflix, Amazon и Microsoft общо генерират над половината от целия интернет трафик на данни. Reuters казва, че това са данни, част от черновата на предложението, която е изготвена от организациите GSMA и ETNО.

Също в последните дни на прозореца за коментари Meta изпрати своя отговор, който е публичен. В него ИТ гигантът призовава европейските институции да не приемат предложенията на операторите. Според него подобни такси биха били своеобразен дар от частния сектор „за избрани телеком оператори“. Meta смята, че подобен ход би обезкуражил иновациите и инвестициите и ще развали конкурентната среда.

„Призоваваме Комисията да разгледа доказателствата, да чуе множеството организации, които изразиха своите притеснения и да се откаже от тези погрешни предложения възможно най-бързо“, казва Meta.

Групата на телеком регулаторите на Европейския съюз (BEREC) застана на страната на ИТ гигантите. Групата предупреди ЕК, че не вижда проблеми на пазара или на конкуренцията, които да налагат задължаване на компаниите да плащат за 5G мрежите и интернет инфраструктурата като цяло. Според BEREC „е под въпрос“ доколко подобни плащания ще помогнат на страните-членки да постигнат целите за свързаност, които са заложени от ЕС. „Напротив, по-вероятно е интернет доставчиците във вече добре захранени сфери да извлекат най-много ползи“, коментира BEREC.

Групата смята, че подобна такса може да е в ущърб на малките телекоми. Също така има и риск операторите, които получават пари, да промотират услугите, от които ги получават, за сметка на останалите. BEREC предупреждава още, че такива такси може да откажат ИТ гигантите от други инвестиции и да нарушат правилата за интернет неутралност на ЕС. ЕК не е коментирала темата засега.

Related Posts