Vodafone и Ericsson завършват първият успешен тест на 5G “мрежови срезове” във Великобритания

Vodafone и Ericsson завършиха лабораторни тестове на 5G “мрежови срезове” – първият успешен опит за телекомуникационната и технологичната индустрия в Обединеното кралство.

С помощта на Standalone 5G (базовата 5G мрежа работи в облака и не разчита на 4G инфраструктура), мрежовите срезове са нова услуга, насочена към бизнеса и разработчиците на приложения, която включва изрязване на “парче” от мрежата, за да се адаптира към специфични употреби. Това може да се основава на географско местоположение, скорост на изтегляне и качване, времезакъснение, капацитет и дори специфични нужди за киберсигурност.

Например, успешно проведеното от Vodafone и Ericsson изследване включваше създаване и конфигуриране на 5G мрежово парче по заявка за магазин за търговия на дребно, което да има достатъчна честотна лента за поддържане на виртуална реалност (VR).

Разрезът, който отне 30 минути да бъде завършен, успя да осигури скорост на изтегляне от 260Mbps и времезакъснение от само 12.4 милисекунди.

Разделянето на 5G мрежата на части има потенциала да даде възможност за реализиране на редица различни приложения, вариращи от автомобилостроенето и здравеопазването до мобилните игри и интелигентните градове.

Different industries

За “умните градове’‘ 5G network slicing може да се комбинира с IoT (интернет на нещата) технология за внедряване на интелигентни сензори за електричество, които могат да се регулират според потреблението, или за проследяване и управление на аварийни служби в реално време. Поради деликатността на данните мрежовите срезове биха позволили обособяването на самостоятелен, по-сигурен “участък” от мрежата, отделен от публичния интернет.

Бизнесите биха могли да се възползват от 5G мрежовото нарязване, като създадат срезове, които да бъдат адаптирани към отделните екипи въз основа на техните специфични мрежови изисквания, без да се жертва качеството на свързаността.

Според Андреа Спакапиетра, вицепрезидент на Ericsson Великобритания и Ирландия по дигиталните услуги, технологията ще играе решаваща роля за предоставянето на нови и иновативни 5G услуги както за потребителите, така и за предприятията. 

“С инструментите за ефективно управление на мрежовите ресурси и предоставяне на диференцирани услуги със специална производителност, водещите телеком оператори като Vodafone могат да дадат възможност за иновации на нови бизнес модели и приложения в различни сектори. Също, могат да отключат нови възможности за приходи, реализирайки пълния потенциал на 5G”, каза той.

Related Posts