5G и метавселената: Комбинацията на бъдещето

Метавселената е залогът на Meta (Facebook) за нейното бъдеще. Това ще е платформа с много възможности – виртуална и добавена реалност, изкуствен интелект и множество технологии.

Очаквано, тя ще изисква сериозни хардуерни ресурси, за да работи. Към това прибавяме не само центрове за данни и умни очила, но и подобаваща свързаност, която да осигурява нужната високоскоростна интернет връзка с ниско времезакъснение, за да може да работи според очакванията на потребителите. Все познати фрази за почитателите на 5G.

Metaverse
Метавселените обичат 5G

Meta иска потребителите по целия свят да могат да използват метавселените навсякъде и по всяко време. Хората не трябва да са „вързани“ с компютър, а да могат да имат достъп до виртуалните светове и в движение – в идеалния вариант чрез умни очила със смесена реалност, но и смартфон ще свърши работа, особено в началото.

WiFi мрежите не могат да осигурят нужното покритие, за да може човек да използва метавселената навсякъде. Това означава, че отговорността ще попадне върху мобилните мрежи. И по-специално тяхното пето поколение.

В скорошна публикация Meta директно заявява, че „с времето 5G инфраструктурата ще позволи на метавселената да предоставя изживявания с добавена реалност и истинска стойност на обществото и няма доказателство, че са нужни допълнителни инвестиции, за да се случи това“. Посланието на ИТ гиганта е насочено към европейските телекоми, които искат от големите технологични компании да споделят разходите за изграждане и поддръжка на мобилната инфраструктура.

Това е казус, който поражда сериозен спор между операторите и ИТ гигантите, като в него се намесиха и европейските институции. Те вече проведоха редица неформални срещи, за да опознаят ситуацията, а наскоро обявиха и официални публични консултации по темата, като част от новопредставения Акт за гигабитова инфраструктура.

Очаквано, ИТ гигантите не споделят позицията на операторите. Те твърдят, че вече са инвестирали много средства в изграждането на центрове за данни, подводни кабели и друга инфраструктура. В позицията си за метавселените и 5G, Meta заявява, че „предложенията за мрежови такси за базирани на фалшиви основания“.

Meta твърди, че „доказателствата показват, че няма да има проблеми за капацитета на мобилните мрежи в резултат на добавената реалност. Това се дължи най-вече на 5G”. Въпреки това компанията допълва, че според нея „голямата част от потреблението на добавена реалност ще бъде през WiFi през фиксирани мрежи“. Meta твърди, че „развитието на метавселените не изисква от мобилните оператори да увеличават разходите за инвестиция в мрежите си“.

Очакваме добавената реалност да се нуждае от ниски двуцифрени мегабитови скорости, докато 5G поддържат гигабитова скорост в по-ниските и средните честоти“, допълва компанията.

5G mmWave
5G ще се справи с всичко

„Мрежовите разходи за 5G се оказват много по-ниски от първоначалните очаквания. Благодарение на огромните подобрения в радиотехнологиите и MIMO, операторите постигат сходно разпространение на 5G мрежите в 3.5GHz, колкото е на 4G в 2.1GHz. Резултатът е драстично по-ниски разходи за разгръщането на 5G мрежите, като се използват съществуващите пасивни места и активи за транспортни мрежи“, казва Meta.

„Добрите новини са, че 5G покритието на Европа се е повишило драстично и близо три четвърти от населението на 27-те страни-членки вече има достъп до 5G”, коментира Meta. Компанията допълва, че според нея ЕС ще изпълни целта си до 2030 г. да има 100% 5G покритие. Според нея 5G ще се справи без проблеми с метавселените и всичко останало, без да се налагат допълнителни усилия.

Meta все пак оставя вратата отворена и за партньорства с операторите. Тя казва, че е готова да помогне и дава за пример предишни успешни съвместни действия. Например бързите общи мерки в началото на пандемията.

„Партньорствата обаче изискват честна диагноза на възможностите и предизвикателствата, които са пред нас. Няма доказателства, които да подкрепят, че метавселените ще пречат на капацитета… Осъзнаваме предизвикателствата, които стоят пред някои европейски оператори, но налагането на спорни мрежови такси на компаниите, които създават инвестиции и иновации в дигиталната екосистема, не е устойчиво решение“, смята Meta.