През 2024 г. 5G мрежите ще трябва да обърнат внимание и на покритието на закрито

През 2023 г. 5G технологията отчете добри резултати в развитието си въпреки икономическите и геополитически проблеми. Разбира се, има още сфери, в които трябва да се положат повече усилия, отбелязва Ericsson Mobility Report.

 

И една от тези сфери е покритието на 5G на закрито. Докладът отбелязва, че към края на 2023 г. се очаква близо един на всеки пет абонати на мобилни услуги по света да използва 5G. Това ще е равно на 63% увеличение или 610 млн. нови 5G абонати, съобщава LightReading. Така общият брой 5G абонати ще достигне 1.6 млрд. – със 100 млн. повече от прогнозираното от Ericsson.

Добрите резултати водят до завишаване на прогнозите. Прогнозата е, че до 2029 г. броят на 5G абонати ще се увеличи с над 330% и ще достигне 5,3 млрд. Иначе казано, 5G тепърва започва да се развихря и да реализира потенциала си. Паралелно с това ще трябва да реши някои предизвикателства. Едно от тях е покритието.

Replacing 5G infrastructure
5G ще има за всички

Темата с осигуряването на достатъчно бързо темпо на увеличаване на покритието не е нова. Една от причините за по-бавното разгръщане на 5G мрежите е бавният процес с разпределянето на честотите, който в много държави отнема повече време от предвиденото. След това самите телекоми предпочитат първо да изградят мрежите в основните градове и курорти, а селските райони остават на заден план.

И все пак, процесът по покриване на гъсто населените райони с 5G мрежи вече е към края си и операторите започват да обръщат внимание и на междуградските райони. Прогнозата е, че към края на 2023% 45% от световното население ще има 5G покритие, а към края на 2029 г. ще са 85%.

Ericsson отбелязва, че увеличаването на 5G абонатите ще продължи със силни темпове въпреки икономическата обстановка. Компанията казва, че 80% от растежа идва от 4 региона: Китай, Индия, Северна Америка и Западна Европа. Само Китай е генерирал една трета от 5G ръста за 2023 г. 95% от населението на страната вече има 5G покритие. Наличието и разнообразието от 5G смартфони също расте значително.

Неочакваното „но“…

Една от основните сфери, в която 5G тепърва ще се развие и ще предложи много възможности за доходи на операторите, е фиксираният безжичен интернет (FWA). 5G позволява предлагането на доста по-качествена връзка, която да конкурира кабелния интернет. За масовия потребител FWA би било много по-добро решение, защото може за секунди да получи високоскоростен интернет, без да се налага да чака техници и да се прокарват кабели. А 5G FWA услугите биха дали още възможности и за развитието на гейминг услуги, добавена реалност и т.н.

Но има известен проблем. Една от слабостите на 5G е покритието на закрито. Ericsson отбелязва, че хората прекарват средно 80% от времето си на закрито и затова е от голямо значение да има качествена 5G връзка и в интериорите на сградите.

Телекомите са наясно с този факт и работят в посока подобряване на покритието на закрито. Това става чрез комбинация от стратегическо разположение на клетките, малки клетки и правилен подбор на честотите.

Анализът на Ericsson открива, че качествената 5G връзка на закрито е от голямо значение за цялостното мнение на клиентите за 5G и съответно доколко ще желаят да използват това поколение мрежи занапред. Клиенти, които са имали проблеми с 5G на места като конферентни зали, летища и други подобни места, отбелязват 3 пъти по-голяма вероятност да се откажат от услугата в рамките на следващите 6 месеца, спрямо останалите потребители.

Затова е много важно да се осигури качествена 5G услуга на тези натоварени закрити места. „Има ясна нужда от инвестиции за ключовите локации, особено летища, които имат някои от най-лошите показатели за качество на услугата“, казва докладът.

Related Posts