Японски експерти успешно тестваха 38GHz 5G сигнал от 4 км височина

Осигуряването на достатъчно голямо покритие с 5G mmWave е едно от предизвикателствата за бранша. mmWave спектърът ще осигури максимума на технологичния потенциал на 5G, но има недостатък, че е с най-малко покритие.

Компаниите по света тестват различни методи за подобряване на покритието и качеството на сигнала, като сред тях е и група японски фирми и експерти, включително NTT DoCoMo, съобщава Telecoms. Те са извършили успешен тест на въздушна базова станция, която е излъчвала 5G сигнал в 38GHz спектър на 4 км. височина.

Това са т.нар. HAPS (High-altitude platform stations). Според участниците в теста, HAPS са важна стъпка към осигуряването на 5G сигнал, който да се излъчва от стратосферата. Подобна система ще реши проблема с покритието и изграждането на наземни базови станции в отдалечени райони и трудно достъпни места.

В теста участват още SKY Perfect JSAT Corporation, NICT, Panasonic HD и други. Операторите са използвали самолет „Чесна“, на който са монтирали нужното оборудване за излъчване на сигнала. Той е предаван до 3 базови станции на Земята, като сигналът е бил в ролята на опорна мрежа.

Звездите говорят на 5G

Използването на 5G и 38GHz в такава ситуация за въздушно предаване се прави за пръв път в света, казват компаниите. Това е само първата стъпка към крайната цел. А тя е да могат да се осигурят и предават услуги и сигнал директно до клиентските устройства и смартфоните чрез космическа 5G мрежа, в комбинация с HAPS. Така ще има покритие навсякъде и във всички райони, независимо от местоположението на клиента.

Първата фаза на проекта е насочена към комерсиализирането. Компаниите искат да открият решения за различни технически предизвикателства, за да покажат предимствата на HAPS. Основното им желание е да осигурят HAPS покритие над цяла Япония.

Засега компаниите не споделят срок, в който искат да са готови с проекта. Space Compass, един от участниците в разработката, казва, че предвижда да предложи първите HAPS услуги в Япония през фискалната 2025 г. Засега е много рано да се каже дали това ще бъде услуга с покритие над цялата страна и с пълните ѝ възможности. Със сигурност обаче компаниите искат да постигнат реален резултат в краткосрочен план.

Разработката ще е от полза не само за 5G мрежите. Тя ще е важна и за навлизането на 6G мрежите, като се очаква подобна въздушна и космическа инфраструктура да е сред основните акценти на следващото мобилно поколение. А 6G е сред топ приоритетите и на NTT, като и самата Япония иска да се позиционира сред лидерите на следващото поколение мрежи.

Related Posts