5G по време на MWC 2023: Замечтан поглед в бъдещето

Световният мобилен конгрес (MWC) в Барселона и тази година събра на едно място хиляди компании от мобилния сектор. Сред тях бяха водещи производители на оборудване за мобилни мрежи, смартфони, компоненти и др.

Традиционно MWC е и времето през годината, когато браншът споделя своите виждания за това какво предстои в близко бъдеще. Естествено, в дискусиите попадат и мобилните мрежи от пето поколение (5G).

Браншът негласно се е обединил около тезата, че първата фаза по разгръщането на 5G е приключил. Има известни разногласия по отношение колко е била успешна. Според повечето компании, 5G се справя много добре с напредъка досега. Някои анализатори обаче критикуват технологията, че все още не е реализирала мащабно рекламирания си огромен потенциал.

Третата фаза на Интернет

Въпросните ползи от 5G обаче тепърва предстоят, става ясно и от тенденциите по време на MWC 2023. Според вицепрезидента на Qualcomm Хюго Суорт Интернет е готов за третата фаза на своето развитие. А тя ще бъде базирана на три основни технологии – изкуствен интелект, смесена реалност (XR) и 5G, съобщава AI Business.

Qualcomm имаше голямо участие по време на MWC и обърна внимание на много теми. Една от тях беше именно развитието на Интернет. За да се случи това обаче, ще е нужно да се реши друг проблем – умните очила ще трябва да станат много по-малки и леки отколкото са сегашните модели. Производителите вече усилено работят в тази посока, но това е процес, който ще отнеме време и не може да стане за една-две години.

Изкуственият интелект ще има важна роля, за да може тези очила да работят според очакванията. Умни алгоритми ще управляват голяма част от нужните системи и това ще спомогне за по-бързата и добра работа. „Системата трябва да е наясно постоянно със заобикалящата среда – къде е подът, къде са другите предмети и обекти и да може да следи тялото и очите, за да знае как да рендерира съдържанието“, допълва Суорт.

Мобилните мрежи от пето поколение също ще имат своята очаквана роля. Snapchat вече активно работи в тази посока. Компанията има умни очила, както и функция с добавена реалност към приложението си. Тя се нарича Lenses и според директора на партньорствата с оператори на Snapchat Ан Лорънсън, над 250 млн. души използват функцията всеки ден.

„Когато тя се съчетае с 5G, може да създаде преобразяващи изживявания по целия свят“, казва Лорънсън. За разлика от XR, добавената реалност на Snapchat, не се нуждае от очила, като потребителите могат да използват телефоните си, за да взаимодействат с тази технология, допълва тя.

А интерес не липсва. От телекома Verizon коментират, че те са отчели 10 пъти повече споделяния в социалните мрежи на функцията Super Bowl 5G AR Lens на Snapchat спрямо предишната версия, която е използвала 4G.

5G тепърва започва

„Рядко осъзнаваме ефекта на промените докато те се случват. Навлизането на 5G е една от тези големи промени. Пълният потенциал тепърва започва да се достига докато светът преминава към самостоятелните 5G мрежи“, казва старши вицепрезидентът на Jio Platforms Ааюш Батнагар.

Бизнес клиенти, частни мрежи, IoT, изкуствен интелект. Това са част от добре познатите ни думи, които съпътстват 5G. Бавно, но сигурно, те вече се реализират и набират инерция. Може да не е с голямото темпо, което сякаш се очакваше, но нещата се случват.

ZTE, NEC, Qualcomm, Huawei и други компании взеха активно участие на MWC 2023, за да затвърдят своите инвестиции и усилия в разработката на всичко необходимо за успеха на 5G.

Nokia и IBM обявиха ново партньорство, чрез което ще предлагат частни 5G решения на бизнес клиенти. IBM Cloud Satellite и частните 5G мрежи на Nokia ще предлагат комбинирани услуги, включващи изкуствен интелект, хибриден клауд и високоскоростни връзки.

Въпреки критиките, че може би не постига каквото се очаква 5G всъщност напредва добре. Технологията постигна 1 млрд. активни потребители доста по-бързо от 4G. Освен това напредва и в другите сфери.

А според анализатора Скот Бишено, 5G дори не се нуждае от аргумент, за да продължи да се развива и да навлиза във все повече сфери. Технологията е естествена еволюция на мобилните мрежи и е напълно логично с времето да се наложи. Нужда от нея има, тъй като консумацията на интернет услуги расте, трафикът се увеличава, приложенията и игрите се развиват и генерират все повече данни за пренос. Очакванията както на потребителите, така и на бизнеса растат. 5G е естественият им отговор.

Related Posts