Военният 5G сегмент расте, но може би не достатъчно бързо

Военните технологии са една от сферите, които също могат да се възползват много от предимствата на мобилните мрежи от пето поколение. Според ново проучване на The Brainy Insights, световният 5G пазар в сферата на отбраната ще достигне над 6.6 млрд. долара годишно до 2030 г.

За сравнение, през 2021 г. той е бил едва 705 млн. долара. Очаквано, основната част от активността е в Северна Америка. Тя има дял от 39.4% от всички приходи за 2021 г. Отбелязва се голям ръст на инвестициите в САЩ, чийто отбранителен сектор работи по изграждането на нови комуникационни системи с бърз и сигурен пренос на данни.

Макар и все още сравнително малък, сегментът е изпълнен с предизвикателства и сложни технологии и решения. Потенциалът му е много голям, затова той привлича вниманието на всички производители на оборудване, както и на нишови компании, отбелязва проучването.

5G mmWave
Основните посоки на развитие

Разбира се, военните 5G мрежи не са достъпни за граждани. Те са по-скоро подсектор на сегмента с частни мрежи. Затова и голяма част от основните характеристики са сходни. Например най-активната ниша е инфраструктурата с малки клетки. 68% от пазара през 2021 г. се е реализирал от тях. Това е очаквано, тъй като те са подходящи за изграждане на нужното покритие и капацитет в рамките на военни бази. Чрез тях се осигурява очакваната висока скорост и ниска латентност, като и изграждането на мрежите е по-бързо и лесно.

Затова прогнозите са, че малките клетки ще продължат да имат основна роля в разгръщането на военните 5G мрежи и занапред. Те ще се разделят на три подсегмента – сухопътни, морски и въздушни платформи, всяка със съответните спецификации и изисквания.

Навлизането на 5G във военните среди ще ускори и използването на автономни технологии като дронове и роботи. 5G може да се превърне във важна основа за по-бързата разработка и прилагане и на множество паралелни технологии и проекти, които се нуждаят от подобна инфраструктура. Ключово предизвикателство за постигането на тази цел обаче ще е гарантирането на киберсигурността на мрежите. Трябва да се предвидят нужните мерки за защита, така че кражбата на данни от тези мрежи или опитите за вмешателство да са изключително трудни. Липсата на ясни гаранции за това е сред причините и за скептицизма на някои страни към прилагането на 5G за военни цели.

5G chips
Бързо, но не достатъчно

Пентагонът е наясно с рисковете на 5G мрежите и технологиите като цяло. По-рано т.г. един от неговите водещи представители, ръководителят на дигиталните иновации на Военноморските сили Майкъл Галбрайт обяви по време на конференцията на Cloudera и Fedscoop, че по-голям проблем е темпото на развитие на технологиите.

Не бих казал, че 5G е несигурна, просто е още една мрежа, която трябва да се защити. И моделът „нулево доверие“ е част от решението. Сигурността е ключова… А като се има предвид и моят опит, вероятно най-голямото мое притеснение е времето за достигане до пазара. Това не е термин, който се чува често в отбраната“, коментира той, цитиран от FCW.

Американското Министерство на отбраната работи по няколко пилотни програми с 5G технологии. Те покриват различни сфери на възможните приложения и ползи на петото поколение мрежи за военни цели. Галбрайт коментира, че основното притеснение е дали готовите технологии ще пристигнат и внедрят навреме.

Съществува вероятност докато се направят всички нужни регулаторни промени, технологиите се усъвършенстват и внедрят, вече да са твърде стари. Затова трябва да се ускори целият процес и всичко да се движи с по-бързо и целенасочено темпо, смята експертът. Първата стъпка ще е да се подобри и ускори финансирането, за да може да се задвижат по-бързо и останалите елементи. Ще е нужна и по-добра съвместна работа в рамките на министерството и различните звена, включително оптимизирано споделяне на информация, за да се съкрати времето за завършване на проектите. „Доказано е, че когато се концентрираме върху дадена мисия, вършим нещата много по-бързо“, отбелязва Галбрайт.

digital global connection network technology background design
Важни стъпки

Няколко месеца по-късно, вече има по-конкретни действия в сферата. Една от тях беше представена по време на 5G Forum събитието на Potomac Officers Club, цитирано от GovConWire. На него полковник Джейсън Куинтър, зам. командващ в авиационно подразделение на Морската пехота на САЩ обяви, че 5G мрежите дават подобрени характеристики за ускоряване на комуникацията между отделните звена.

Предишните поколения не разполагаха с достатъчно добри характеристики за комуникация и по-висока латентност, което се отразява негативно на представянето на звената и внедряването на нови приложения, отбелязва Куинтър. 5G решава този проблем и отваря вратата за навлизане на изкуствен интелект и машинно обучение на тактическо ниво.

Решаващ фактор ще е не толкова хардуерът, колкото софтуерът. И стандартното 5G оборудване предлага нужните на военните технически спецификации. Нужен е по-умен софтуер, който да се възползва по-добре от тях за конкретните цели, казва Кевин Стилс, технически директор на Oceus Networks. Именно той ще направи разликата и ще помогне за големия (очакван) успех на 5G в сферата на военните.

Related Posts