Разочарование ли е наистина 5G?

5G antenna

Мобилните мрежи от пето поколение са една от водещите теми в ИТ бранша от доста време, като към тях има много големи очаквания. Те обаче не се реализират с очакваното първоначално темпо или пък може би просто прогнозите не са били реалистични?

Независимо от причината, в момента се заражда своеобразно движение на недоволните от прогреса на 5G. То изглежда изненадващо, като се има предвид, че 5G е най-бързо навлизащото ново поколение мобилни мрежи. Вече има около 1 млрд. активни връзки в тези мрежи и това е около двойно по-бързо постижение спрямо 4G LTE. Но въпреки това, недоволството сред анализаторите расте.

„Не сте само вие: 5G е голямо разочарование“

Това е заглавието на голям анализ на в. Wall Street Journal, който обръща внимание на „участието“ на 5G по време на изложението CES 2023 в Лас Вегас в началото на месеца. Според коментара на Джоана Стърн, 5G технологията е отстъпила назад по време на изложението.

Очакванията са били, че на CES 2023 ще има 5G във всичко – коли, къщи, дронове. Но според Стърн, когато е превключила от LTE на 5G, „почти не забелязах разлика“. Тя казва, че “милионите американци, които наскоро преминаха“ към 5G също биха се съгласили. Според Global Wireless Solutions, през 2022 г. 61% от американските мобилни абонати, са използвали 5G мрежи.

Стърн казва, че макар да има 500Mbps скорост на своя 5G телефон, потребителското изживяване при нормално сърфиране в интернет, стрийминг на видео и всичко останало, е еднакво спрямо LTE. Това е реалният проблем за 5G, тъй като от гледна точка на обикновения потребител разликите спрямо LTE са едва забележими.

Същевременно хората и бизнеса са засипвани от послания за 5G. Въпрос на време е обаче 5G да се върне в същата позиция като LTE – „Интернетът, който използваш, когато няма WiFi”, смята Стърн. Практиката обаче може да е по-различна, особено ако човек използва по-слаб домашен или офис интернет.

Охлаждане на хоризонта

Липсата на голямо внимание към 5G по време на CES 2023 не е единственият проблем. Според финансови анализатори и прогнози, мобилната индустрия през 2022 г. не е била чак толкова активна откъм нови клиенти, както 2021 г.

Водещи американски телекоми също казват, че планират да намалят разходите през 2023 г. Донякъде обаче това се дължи и на факта, че голяма част от мрежите им са изградени. В резултат, производителите на 5G оборудване може да „усетят“ свиване, прогнозират от B. Riley Securities. Според Raymond James също през 2023 г. може да има спадане на разходите, което да се приеме като притеснителен факт от инвеститорите.

С очи към 6G

Според изданието LightReading вече много компании гледат към следващото поколение мобилни мрежи – 6G. Те са започнали да пращат искания към американската Федерална комисия по комуникации (FCC) да започне да отделя спектър в диапазона 12.7GHz – 13.25GHz. Най-честият аргумент е, че това ще е един от най-популярните и полезни диапазони както за 5G-Advanced, така и за 6G.

Ericsson и Nokia също вече работят по 6G, като очакват честотите в спектъра 7GHz-20GHz да са най-предпочитани. Qualcomm също е казала на FCC, че 12.7GHz е „идеална“ за 6G. Организацията CTIA също иска работата по 6G да се активизира още сега. А бившият конгресмен Майк Роджърс дори е поискал от американските регулатори да направят 6G своеобразен национален приоритет.

На фона на всичко това изглежда, че 5G е „обречена“ на забрава. Това обаче не е точно така. Всъщност, както и преди е споменавано, това е следващата стъпка в еволюцията на 5G. „Охлаждането“ на първоначалния ентусиазъм е нормално. Той няма как да продължава вечно.

5G вече е приет от потребители като новата мрежа и няма притеснения за нея. Първоначалните митове бяха разсеяни. Сега телекомите спокойно и уверено разгръщат мрежите си и потребителите с удоволствие минават към тях.

Тук обаче е и началото на следващата, по-трудна фаза. 5G трябва да спечели фирмите и бизнеса като цяло, че има смисъл да го използват за своите комуникационни нужди. Тук е и мястото на повтаряните с години предимства на 5G в заводи, болници и т.н. 2023 г. трябва да е началото на реалното реализиране на тези проекти с по-голям размах, тъй като повечето от тях досега са предимно тестови.

Related Posts