Великобритания „крие“ 5G в уличните лампи

Разгръщането на 5G мрежите в пълния им потенциал изисква изграждането на „по-гъста“ инфраструктура от базови станции. Това мотивира някои по-необичайни решения, които се предприемат не само от компаниите, но и от институциите.

По време на конференцията London Tech Week британският министър на данните и дигиталната инфраструктура сър Джон Уитингдейл представи SIPP – програма за проекти за умна инфраструктура. Тя има за цел да подобри покритието, качеството и капацитета на мобилните мрежи и особено 5G, съобщава Tech Radar.

Да използваме наличното

Една от идеите в програмата е интегрирането на умни улични стълбове. На пръв поглед те ще изглеждат като традиционните улични лампи. Реално обаче, те ще имат повече функции от това да осветяват пространството около себе си.

Тези стълбове ще могат да имат различни функции според местоположението си. Практически всеки от тях ще бъде малка клетка за 5G мрежи, като ще осигурява високоскоростна връзка с ниско времезакъснение и максимална гъстота на покритието.

Освен това ще предлагат и публичен WiFi достъп и дори зарядно за електромобили. Предвижда се да са оборудвани и със сензори, които да следят качеството на въздуха и други фактори за околната среда. Ще могат да помагат и за сигурността на обществото, което означава поне и видеонаблюдение. Според правителството, интегрирането на подобни умни стълбове ще подобри значително свързаността и качеството на услугите в обществото, като ще доведе и до осезаемо намаляване на разходите.

Уличните лампи са градска инфраструктура, която е широко разпространена и хората са свикнали визуално с нея. Използването им за повече от осветление ще е от полза и за визията в градовете. Голяма част от оборудването може да се „скрие“ в тях и така да не се влошава дизайнът на публичните места.

Разбира се, подобни стълбове ще са и доста по-скъпи от обикновените, като ще изискват и по-специфична поддръжка. Въпреки това от институциите смятат, че ползите си заслужават и те ще са много повече от разходите, които ще бъдат компенсирани по този начин. Най-малкото увеличаването на зарядните станции за електромобили ще направи притежанието на такова превозно средство много по-атрактивно решение за мнозина.

А осигуряването на висококачествена интернет връзка ще гарантира по-добро развитие и на много паралелни технологии, модерни услуги и функции. Всичко това ще е от полза на общините и населението. Идеята е тези умни стълбове да не се използват само в градовете, но и в по-малките населени места и по протежението на осветените части на пътната мрежа – разбира се, без някои функции или разреждането им през повече разстояние, например като зарядните за електромобили. Това ще е много лесен начин да се осигури модерна инфраструктура навсякъде.

Програмата ще осигурява финансирането за общините, които пък ще кандидатстват за одобрение. Компаниите, които желаят да участват и да предлагат подобни услуги, ще се състезават и най-добрите проекти и идеи ще бъдат допуснати до участие в програмата.

Related Posts