Европейският съюз може да задължи ИТ гигантите да помагат за 5G мрежите

eu-flag-5g

След месеци призиви и привидно бавни стъпки, Европейският съюз (ЕС) предложи нов Закон за гигабитовата инфраструктура. В него се предвижда изясняване на целите и правилата за постигане на гигабитова свързаност за всички граждани и бизнеси в ЕС до 2030 г.

Редом с него ЕС обръща внимание и на темата дали ИТ гигантите трябва да споделят разходите с мобилните оператори по изграждането и поддръжката на мрежите. Телекомите в Европа отправят такива призиви от много време, но очаквано срещат съпротивата на големите компании. Затова операторите се обърнаха към европейските институции за съдействие.

Време за консултации

Дебатът по темата се води вече около две години, макар и (почти) неофициално. Представители на операторите, на ИТ гигантите и на различни европейски институции са провели множество срещу помежду си, за да се опитат да намерят общ път. Повечето от тези разговори са били неформални, като представителите на регулаторите са събирали информация за естеството на казуса.

В края на миналата седмица Европейската комисия публикува предложение за развитието на гигабитовите мрежи, което да бъде оформено в закон. Той привлече основната част от вниманието, но не по-малко важна е паралелната консултация, която беше стартирана заедно с него. Тя е обществена, като очаква отзиви от заинтересуваните страни по темата.

„Някои оператори на електронни комуникации, призовават да се въведат правила, за да се задължат доставчиците на съдържание и приложения или дигиталните играчи като цяло, които генерират големи обеми трафик, да участват в разходите за разгръщане на електронни мрежи. Според тях, подобно участие ще бъде „честно“, тъй като тези доставчици и дигитални играчи, се възползват от висококачествените мрежи, но не понасят разходите за тяхното изграждане“, се казва в аргументацията за консултацията.

ЕК обръща внимание, че има и призиви да не се прибързва с въвеждането на регулации. Събирането на отзиви ще продължи 12 седмици, а след това те ще бъдат анализирани и обсъдени, за да се прецени какво предложение да бъде представено.

Регулаторите не искат само мнения, но и конкретни данни от фирмите, които да опишат техните разходи, инвестиции, цени и др. Консултацията е част от отворен диалог с всички, които извличат ползи от дигиталната трансформация. Темата е сложна и изисква пълноценен анализ на всички факти, преди да бъде взето решение, като ЕК е посветена в защитата на неутралния и отворен интернет, казва още институцията.

Няма да е лесно

И макар европейските институции да са се задвижили по темата, това далеч не значи, че телекомите ще ги убедят да застанат на тяхна страна. Особено като се има предвид, че ИТ гигантите не са никак доволни от предложенията на операторите.

Асоциацията на компютърната и комуникационната индустрия (CCIA) остро критикува идеята на ЕС за консултациите. В тази организация членуват Amazon, Apple, eBay, Google, Meta, Twitter и други големи имена от бранша. Според нея „големите телекоми разпространяват фалшиви основания за „честното споделяне“ на разходите“.

Това е довело и до изопачаване на самите въпроси в консултацията, твърди CCIA. Според организацията повечето от въпросите могат да получат отговор само от технологични фирми и телекоми, което изключва останалите засегнати от предложенията. Тя смята и че се разпространява идея, че големите клауд и стрийминг услуги трябва да бъдат задължение от ЕС „да субсидират телеком операторите“.

CCIA припомня на ЕК, че през октомври 2022 г. комисията BEREC обяви, че не е открила индикации, че ИТ гигантите се възползват от мрежите и че разходите за инфраструктурата „типично се покриват от клиентите на интернет доставчиците“. В отделно становище пред Reuters, Meta също заявява, че е против идеята за споделени разходи, тъй като тя е базирана на „фалшиви основания“.

Изпълнителният директор на мобилния оператор Telefonica Хосе Мариа Алварез-Палете Лопез обаче казва, че идеята не е да се въвежда данък за ИТ гигантите. „Ще ги таксуваме като клиенти. Защо някои клиенти плащат, а други не? Просто коригираме аномалия“, казва Лопез.

Ресорният еврокомисар Тиери Бретон коментира пред Euronews, че разходите за операторите са много големи и „тежестта на тези инвестиции става все по-голяма поради много фактори, включително и заради ниската възвръщаемост на инвестициите“. Бретон подчертава, че идеята за споделяне на разходите „не е насочена конкретно срещу някого, но е направена за нашите граждани, за да имат достъп до свързаност, до иновации, до добра инфраструктура и за нашите компании да могат да им предложат най-добрата свързаност“.

Асоциацията на европейските телекомуникационни мрежови оператори (ETNO) коментира пред Euronews, че са нужни промени. „Вашата сметка за интернет и телефон не може да е единственият начин за финансиране на 5G и оптиката. Има друга група от компании, която печели много пари по интернет с личните данни, с реклами и затова според нас е напълно естествено те да участват“, коментира ETNO.

ЕК няма да бърза с взимането на решение, но вече е ясно, че темата е влязла сред водещите за институциите.

Related Posts