Сателитните 5G услуги може да са нов пазар за милиарди

Сателитните 5G услуги се оформят като атрактивен пазар, който може да донесе милиарди долари приходи на мобилните оператори по света. Това казват анализаторите от Juniper Research в нова прогноза за развитието на пазара, цитирани от Telecoms.

Според Juniper, потенциалните допълнителни приходи са около 17 млрд. долара за периода 2024 г. – 2030 г. Именно затова анализаторите препоръчват на мобилните оператори да обърнат внимание на този сегмент и да създадат нужните партньорства със сателитни компании и те да са „незабавен приоритет“.

Причината е не само милиардите долари потенциални приходи. Според анализаторите на Juniper, работата със сателитните компании ще помогне на телекомите и в подготовката и разгръщането на 6G. Това обаче не означава, че трябва да отлагат „сателита“, за по-натам, смятат експертите.

Множество ползи още сега

Комбинацията 5G и сателити има много ползи за операторите, казват от Juniper. Използването на геостационарни сателити дава възможност за осигуряване на постоянна свързаност над определени райони. А това дава възможност на телекомите да предлагат повече сателитни 5G услуги, които да им донесат нови канали на приходи.

Ползи ще има и за сателитните компании. Подобни партньорства ще им осигурят повече доходи, което пък отваря възможност за повече иновации и по-бързо развитие на сателитни технологии. Това от своя страна ще повиши и качеството на спътниците, много от които имат нужда от замяна с ново поколение. Компаниите ще могат да си поделят разходите и усилията за поддръжка на мрежите според своята специализация, което също е добре дошло.

Според Juniper първата комерсиална 5G сателитна мрежа ще бъде обявена през 2024 г. Уловката е, че за нея може да са нужни и подходящи, съвместими устройства. Индустрията работи и по технологии, които да направят системите съвместими и с настоящите. Анализаторите прогнозират, че до 2030 г. по света ще има над 110 млн. 3GGP-съвместими 5G сателитни връзки.

Това ще даде на телекомите възможността да предложат 5G покритие над много по-големи райони, особено на места, където изграждането на наземни мобилни мрежи е твърде сложно и скъпо. Освен това сателитните мрежи ще могат да влязат в ролята и на своеобразни оптични трасета, както сега въпросните се използват за много от наземните базови станции. Ползите ще са увеличен капацитет на мрежите като цяло, повече стабилност, по-малка латентност и намаляване на натоварването на наземните мрежи.

Други ползи ще са използване на тези сателитни връзки за по-масово разгръщане на Интернета на нещата (IoT), включително и в трудно достъпни райони, земеделски площи, морета, океани и т.н. Сателитната 5G свързаност ще е от полза и за транспортния сектор, умни автомобили, авиация. Възможностите са наистина много и затова Juniper препоръчва на мобилните и сателитни оператори бързо да започнат да работят заедно и да реализират подобни проекти.

Related Posts