Nokia, Elisa и Qualcomm постигнаха нов рекорд за 5G ъплинк

Network Slicing

Група от три водещи компании в телеком индустрията обяви, че е постигнала нов рекорд за ъплинк скорост в 5G мрежи. В групата участват Nokia, Elisa и Qualcomm, които са провели демонстрация на живо в Nokia Arena в Тампере, Финландия.

Трите компании са постигнали ъплинк скорост от 2.1Gpbs в 26GHz 5G mmWave среда. Използван е спектър от комерсиалната мрежа на телекома Elisa, базовата станция AirScale на Nokia и 5G устройство с 5G модем Snapdragon X65 с четвърто поколение антени Qualcomm QTM545 mmWave.

За реализиране на рекорда, Nokia е разчитала и технологията за обединяване на честоти. Използвани са четири компонента по 100MHz всеки. Самата Nokia Arena е сред първите стадиони, които имат 5G mmWave мрежа. Именно за такива места е много важно да има значителен ъплинк капацитет, за да може да се осигурява пренос на голям обем видео и други данни в реално време.

nokia_oulu_telia_5gdemo_image_14Nokia Arena ще продължи да използва инсталираното оборудване в ежедневната си дейност. То ще се използва за стрийминг на 8K видео за телевизиите, както и нови услуги. Сред тях са съдържание с добавена реалност за смартфони и носими устройства. Ще се предлагат и VR очила, които ще стриймват 360-градусово видео от предварително разположени камери на стадиона. Това ще е услуга по време на концерти. Мрежата ще се използва и от системите за сигурност и за оптимизиране на други критични за стадиона функции, както и за нови технологии като edge computing.

Стадионът е своеобразен демо център, като има за цел да покаже възможностите на технологиите и да мотивира и други такива съоръжения да инсталират 5G mmWave мрежи.

„5G mmWave изпъква като оптималното решение за стадиони, където са необходими ултрависоки скорости и голям капацитет на малка дистанция за хиляди потребители по едно и също време. Обединяването на честоти е ключова технология за пълноценното използване на спектъра в различните честоти. Този успешен проект е още едно важно постижение в нашите дългосрочни и добре установени отношения с Elisa и Qualcomm Technologies”, коментира Ари Кинаслати, ръководител на отдела „Технологии и стратегии“ в Nokia Mobile Networks.

Сами Камулайнен, вицепрезидент на Elisa, отбелязва, че през 2020 г. телекомът, заедно с Nokia и Qualcomm постигна и рекорд при скоростите на теглене – 8Gbps. Всички тези технологии ще се използват на Nokia Arena, казва Камулайнен.

От Qualcomm коментират, че също са горди с постижението. То показва „пълния потенциал на mMWave” и компанията иска да продължи да развива технологията с лидерите в индустрията.

Related Posts