5G mmWave продължава да се развива със стабилно темпо

stck-5g-mmwave-antenna

В момента развитието на 5G мрежите в голяма степен е насочено към осигуряване на възможно най-голямо покритие и натрупване на критична маса потребители. Това се случва чрез използване предимно на честоти в спектъра под 6GHz, докато mmWave остава на заден план. Но това е по-скоро привидно, показва анализ на Dell’Oro, представен пред FiereWireless.

mmWave е версията на 5G, която ще предлага възможно най-високите за технологията скорости. Тя е и най-специфична откъм оборудване, обхват и съответно е по-трудна и скъпа за изграждане. Данните на Dell’Oro показват известно забавяне на темпото на растеж на mmWave сегмента, но и запазване на основния интерес.

Млад пазар с неразгърнат потенциал

Dell’Oro отбелязва, че mmWave сегментът се е развил доста по-бързо от очакваното спрямо заложените през 2017 г. прогнози. Така през 2021 г. пазарът на mmWave се е увеличил с 15% до 20%. Въпреки това общият дял на mmWave от пазара на 5G оборудване е минимален – 1% до 2%, като лидер в сегмента е Ericsson.

Основните аргументи за Sub-6GHz версиите на 5G продължават да са същите. Телекомите виждат по-големи икономически ползи от Sub-6GHz, които имат много по-добро покритие макар и за сметка на максималната скорост. Анализът на Dell’Oro показва, че за момента икономическите характеристики на mmWave за фиксирани и мобилни услуги са по-неблагоприятни спрямо Sub-6GHz 5G, когато става дума за по-масово прилагане. За сега mmWave остава подходящо решение за конкретни нишови проекти.

„Въпреки това все още вярваме, че технологията ще има решаваща роля в дългосрочен план за увеличаване на капацитета на мрежите. Разликата в разходите на гигабайт пренос между Sub-6GHz и mmWave постепенно ще се смалява и цената на малките клетки ще се понижава. Същевременно ще се подобряват останалите решения в оборудването и Sub-6GHz спектърът ще бъде запълнен“, казват анализаторите.

Когато всичко това се случи, 5G mmWave по естествен път ще започне да завзема все по-голяма част от пазара. Дори и тогава обаче тази версия на технологията ще е с по-ограничено приложение, смята Dell’Oro. Тя например няма да е подходяща за райони, където гъстотата на населението не е достатъчна да оправдае инвестицията. От друга страна, анализаторите прогнозират, че цикълът за инвестиции в 5G ще е по-дълъг от този на предишните поколения мобилни мрежи, заради много по-големия диапазон честоти, който технологията може да използва.

5G Tower
Все по-голям избор от 5G устройства

Междувременно данни на GSA показват, че броят на 5G устройства, които са на пазара или вече са обявени и скоро ще бъдат в продажба е 1334 по данни до края на март т.г. Асоциацията казва, че има 24 различни вида устройства от 191 производители и общо 1334 устройства и модели. В това число попадат регионалните варианти, но не и брандираните от оператори смартфони.

От целия брой малко над 1000 вече са в продажба или 74,9% от всички обявени досега. Организацията също така отбелязва, че това е ръст от 16,6% спрямо предходното тримесечие. Очаквано, мобилните телефони са над 50% от всички обявени устройства – общо 677 модела.

GSA очаква темпото на излизане на 5G устройства на пазара да се увеличи. Асоциацията прогнозира до края на второто тримесечие на годината в продажба да са над 1200 устройства.

Related Posts