Може ли 5G да се окаже бъдещето на домашния интернет

Домашният интернет вече е необходимост и е равносилен на комунална услуга в много държави. Изграждането на нужната инфраструктура обаче е сложен и скъп процес, особено в по-стари сгради. 5G може да се окаже добро решение.

Традиционният домашен интернет изисква прокарване на кабели, пробиване на дупки за тях, инсталиране на суичове, рутери и т.н. Всичко това оскъпява услугата, прави поддръжката ѝ по-трудна и съответно цените в глобален аспект се повишават, но качеството е доста разнопосочно. Мобилните технологии и особено 5G може да решат голяма част от тези проблеми.

stck-smart-home-illustration-2
Практичността на безжичния домашен интернет

5G мрежите имат много предимства. Едни от най-добре известните са високите скорости, които поддържат, както и големия брой едновременни връзки. Не трябва да се забравя и ниската латентност, която 5G предлага. Това я прави отлична не само за заводи, умни градове и други подобни сложни проекти. Тя е и технология, която ще осигури желаната интернет връзка за стрийминг на филми, гейминг в мрежа и др.

А и домашният интернет като цяло не е толкова натоварващ в сравнение с другите ползи от 5G, които споменахме. И технологията е предвидена за много паралелни връзки и абонати. Затова комбинацията 5G и голям брой домашни потребители е потенциално много добра. Ако 4G LTE поддържа около 2000 свързани устройства на квадратен километър, то при 5G те могат да са 1 млн.

При инсталиране на достатъчно на брой базови станции, може да се осигури пълноценно покритие за гъстонаселени райони, в които всички домакинства да имат достъп до достатъчно бърза и надеждна връзка. И то без да се налага да се променя нищо в самите сгради. Потребителят просто трябва да използва един 5G рутер, за да разпръсква домашен WiFi сигнал. А някои по-смели прогнози дори очакват бъдеще, в което всички домашни устройства ще има 5G модул и така ще могат да се свързват директно с мрежата и ще отпадне необходимостта и от рутер.

Доза реалност

5G у дома изглежда като идеално решени. Но не бива да се бърза. За да може да се постигнат гореописаните „красоти“, ще е нужно време. 5G мрежите все още се развиват и не са достигнали всички градове.

Освен това повечето градове всъщност вече имат сравнително добре развита мрежова инфраструктура. Домашният 5G интернет за тях ще е от полза най-вече за изцяло нови квартали и/или за стари сгради, които са културни ценности и всякакви манипулации по тях трябва да са внимателни.

Така най-голяма полза от домашния 5G интернет може да имат селските райони. При тях изграждането на наземна инфраструктура обикновено е най-неизгодно за операторите и съответно те не инвестират в това. 5G може да спести този проблем и да направи разгръщането на домашни безжичен интернет услуги много по-лесно и достъпно и за тези райони.

И тук има „но“. Това е фактът, че в повечето селски райони по света все още няма 5G покритие. С времето този проблем се очаква да се реши, но отново ще е нужно търпение. Предимството в случая е, че повечето села не са с голям брой жители, така че може да се осигури добра услуга и с 5G в средни честоти, които да предложат по-голямо покритие с по-малко базови станции. mmWave също може да е добро решение, но е под въпрос колко финансово изгодно ще е за операторите.

Именно тези думи: „финансово изгодно“ ще са решаващи затова доколко мобилните оператори ще се съсредоточат върху тази услуга. Тя определено има голям потенциал и изгода за потребителите, но трябва да има същите качества и за телекомите, при това на достатъчно ниски цени, че да бъде атрактивна за клиентите.

Related Posts