Скритият голям победител в 5G през 2023 г. – Индия

Мобилните мрежи от пето поколение (5G) вече се превръщат в част от ежедневието за много потребители по света. 5G са разгърнати в много държави и е въпрос на постепенно преминаване на потребителите към тях.

Това се отразява и на приходите на производителите на оборудване, които вече отчитат намаляване на новите покупки. Статистиката също отчита достигане на плато по отношение на новите площи с покритие и ръста на абонатите. И двата показателя ще растат и занапред, но с по-умерено, а не експлозивно темпо.

Но на фона на всичко това, все пак има и места, където 5G все още е в своята зора и тепърва има да впечатлява. Едно от тях е Индия. 2023 г. ще бъде годината на 5G в Индия, казват от LightReading в свой анализ.

Бързото разгръщане на 5G

Индия беше страните, в които 5G мрежите тръгнаха официално доста късно, особено като се има предвид, колко е голяма. Първите комерсиални 5G мрежи заработиха в Индия едва през октомври 2022 г., т.е. преди малко повече от година.

От тогава до края на ноември 2023 г., в Индия са били активирани 397 923 5G базови станции. Това е едно от най-бързите разгръщания на 5G в света досега. Основните два оператора Reliance Jio и Bharti Airtel имат амбицията да осигурят 5G покритие във всички основни градове и райони до края на март 2024 г. Прогнозите са, че за тази година в страната ще има около 130 млн. 5G абонати, припомня и докладът на Ericsson. Третият оператор – Vodafone Idea, все още не е пуснал свои 5G услуги.

Операторите искат бързо да разгърнат 5G, защото това ще им позволи да предложат по-добри мобилни услуги на по-голям брой хора. Едно от основните предимства на 5G – значително по-големия брой поддържани паралелни връзки, ще е от голямо значение за Индия, където гъстотата на населението е доста голяма.

И усилията вече дават резултат. Индия се изкачи от 119-то място в света през септември 2022 г. до 47-мо през август 2023 г. в класацията на Ookla Speedtest Global Index за повишаването на средните скорости на достъп. И двата основни оператора бързо се възползват и от другите предимства на 5G – повечето услуги. Те вече предлагат и фиксиран безжичен интернет достъп, което се очаква допълнително да подобри представянето на страната в класациите.

Операторите са предприели и смелото решение да предоставят неограничен 5G трафик на абонатите, които имат 5G телефони. При това не се налага да се доплаща нищо. Така пряката монетизация на 5G практически липсва, но пък операторите се надяват да привлекат и задържат максимално много абонати.

Следващата стъпка са частните 5G мрежи в страната. Индия все още е сред страните със съвсем малко такива проекти, въпреки размерите и потенциала си. Основната пречка е липсата на достатъчно яснота как ще се разпределя нужният за целта спектър. Очакванията са, че когато този казус бъде решен, интересът към частните 5G мрежи ще започне да се увеличава.

Освен това Индия си е взела поуки от забавянето на 5G мрежите. Страната пусна програмата Bharat 6G Mission, която има за цел да помогне на телекомите да разработят, развият и разгърнат 6G мрежи и да се позиционират сред лидерите в света за следващото поколение мобилни връзки.

Related Posts