ЕС постепенно застава на страната на ИТ гигантите по казуса с разходите за 5G мрежите

Казусът със споделянето на разходите за цифрова инфраструктура между мобилните оператори и ИТ гигантите изглежда, че няма да се реализира според желанието на телекомите. След като част от институциите на Европейския съюз вече се обявиха против тази идея, оказва се, че и ресорните министри на много страни-членки са на същото мнение, съобщава онлайн изданието Telecoms.

То обобщава серия публикации в Reuters, Welt и други европейски медии. Миналата седмица ресорните „телеком“ министри на страните-членки на ЕС са се срещнали с еврокомисар Тиери Бретон по темата. Според източници на Reuters 18 министри са отхвърлили предложението за налагане на допълнителна такса върху компании, които предлагат и/или доставят съдържание по интернет мрежи или най-малкото са поискали допълнителни анализи. Едва петима подкрепят идеята, а други трима са с неутрална или все още не взета позиция.

Неприятен развой за операторите

Подобна новина не вещае добър край на инициативите на операторите, които от много време работят по идеята. През последната около година те засилиха инициативите си, като някои от водещите им организации, включително ETNO и GSMA активно лобираха сред европейските институции, за да привлекат внимание към казуса. Първоначално изглеждаше, че усилията им дават резултат, тъй като след поредица неофициални срещи между различните страни в спора и институциите, темата влезе в официалния ред и стана част от Закона за гигабитова инфраструктура.

Заради него бяха открити няколко процеса на консултации. Един от тях е именно за споделянето на разходите за цифрова инфраструктура, особено за изграждане и поддръжка на 5G мрежите.

Започването на тези консултации обаче води до неприятни за операторите позиции от повечето участници. Поне засега. По време на срещата с Бретон, 18-те министри са казали, че липсват достатъчно анализи на ефектите от липсата на подобен механизъм, не е ясно и доколко той се отразява или не се отразява на инвестициите. Не е обърнато внимание и как ще се обърне внимание на риска доставчиците на съдържание просто да увеличат таксите за потребителите и така да компенсират въпросното споделяне на разходите, което реално да се понесе от клиентите.

Подобни са и предупрежденията на ИТ гигантите. Те често казват, че подобен ход от операторите просто ще таксува потребителите два пъти за едно и също съдържание и услуга. Освен това редовно допълват, че и досега са инвестирали много в инфраструктура чрез центрове за данни, мрежи за доставяне на съдържание, подводни и магистрални кабели и др.

Позицията на министрите е сходна и с тази на ресорното регулаторно тяло на ЕС, групата BEREC. По-рано тази пролет тя също застана срещу идеята за въвеждане на такива такси, като допълни, че те може да са в ущърб и на по-малките интернет доставчици, които няма да имат същата тежест при преговорите с ИТ гигантите.

Друг риск е сегментиране на интернет достъпа и осигуряване на приоритетна услуга за тези, които плащат повече. Това пък ще е в директно противоречие с правилата за интернет неутралност на ЕС.

Related Posts