5G мрежите ще са основен катализатор и за метавселената

Metaverse

През последните няколко месеца темата за метавселените стана особено актуална. Основната причина е решението на Facebook да се преименува на Meta и да заложи бъдещето си на разработката и популяризирането на т.нар. метавселена. А това е мащабна технология, която може да е от полза и на 5G мрежите.

Терминът „метавселена“ не е нов. За негов автор се смята Нийл Стивънсън, който през 1992 г. описва концепцията. С времето тя се развива и днес означава смесица от различни технологии за виртуална и добавена реалност, които съчетават възможностите си с елементи на реалния свят. Метавселената свързва и обединява изживявания от реалния свят с виртуална и дава възможност на хората да комуникират и взаимодействат помежду си по множество и разнообразни начини.

Свят на технологии

През следващите години технологиите ще се развиват още по-бързо и ще навлизат във всички аспекти на ежедневието. Амбициозните желания на ИТ индустрията е темпото на развитие на технологиите да е още по-бързо, като в голяма степен дали това ще е така, ще зависи най-вече от други фактори като геополитическата и икономическата обстановка.

Но, ако запазим оптимизъм, то през това десетилетие трябва да видим пълното развихряне на метавселената и всички свързани с нея технологии. А те ще са много и ще провокират още по-голям ръст на потреблението на данни. Метавселената ще има нужда от високоскоростни връзки с ниска латентност, които да са подходящи за реализирането на добавена и виртуална реалност, за ефективната работа на системи и услуги с изкуствен интелект.

Една от целите на Meta е метавселената да бъде платформа за всички компании да развиват и предлага още услуги. А това означава, че ще има още много други разработки, които в момента дори не можем да си представим, но и те ще са част от метавселената и ще имат нужда от същите системни ресурси и цифрова инфраструктура.

5G ще е с решаваща роля

Очакванията на хората също се променят. Ако доскоро се възприемаше, че високоскоростната връзка, която „издържа“ на голямо натоварване, е предимно по кабел за фиксирания достъп, то потребителите вече са много по-мобилни и искат да се възползват от същия висококачествен и високоскоростен интернет и докато са в движение. И тук е ролята на мобилните мрежи от пето поколение.

Самите телекоми също виждат голям потенциал от комбинацията 5G и метавселени. Вицепрезидентът на SK Telecom например казва, че очаква метавселената да стане част от основния бизнес на оператора. „Искаме да създадем нов тип еко система. Тя ще е голяма и много виртуална“, казва Чо Ик-Хуан пред IT Business Edge.

За момента той не навлиза в подробности какви са плановете на компанията в тази посока. Ясно е, че тя инвестира в разработката на приложения за добавена и виртуална реалност.

Други телекоми като Verizon също работят по различни концепции за развитие и подобряване на бизнес възможностите си. Това включва и използване на различни от смартфони устройства. Метавселената позволява (и предполага) към използване на умни очила, взаимодействие с гривни и други устройства, които ще са по-удобни отколкото смартфон.

Общото между всички тези устройства ще е, че ще са мобилни и ще разчитат на високоскоростна безжична интернет връзка. Така, независимо каква форма ще придобие метавселената и какви устройства ще я използват, инфраструктурата ще е една и съща. И в основата си това ще е 5G, която ще може да осигури нужния капацитет и скорост за пълното разгръщане на потенциала на технологията.

Related Posts