5G вече полага основите и за своя наследник – 6G

Време ли е да мислим за 6G? Изглежда твърде рано да се мисли в тази посока, особено като се има предвид, че 5G мрежите все още се развиват. Всъщност обаче, 6G също е в първите фази на разработка и не кой да е, а именно мобилните мрежи от пето поколение и свързаните технологии поставят основите и за 6G.

Обикновено има около 10 години „живот“ на всяко поколение мобилни мрежи. UMTS (3G) Например се появи около 1998 г., макар първите комерсиални 3G мрежи да станаха факт от 2001 г. 4G LTE се появи около 2008 г. с по-масово навлизане около три години по-късно. Същото се случва и с 5G, като има известно забавяне и заради пандемията.

В течението на всеки период от 10 години върви допълнително развитие на всяко поколение. 3G мрежите преминаха през няколко версии докато достигнат HSPA+. LTE също получиха „Advanced” версия. И отново същото предстои и за 5G. Всичко това е свързано с много работа, но не означава, че не тече и паралелна подготовка за следващото изцяло ново поколение.

6G
Какво да очакваме от 6G

Всъщност все още е твърде рано да се каже. Спецификациите за мрежите от шесто поколение дори не са обсъждани. В момента организациите като 3GPP и различните производители на оборудване експериментират с потенциални възможности и идеи. Основната цел е ясна – 6G да предлага значителни подобрения спрямо 5G във всички аспекти.

Първо очевидните неща. Например теоретичните максимални скорости. Очакванията са 6G да предлага дори 100 пъти по-високи скорости от 5G. Това би означавало 1TB в секунда, отбелязва DigitalTrends. Разбира се, в реалността скоростите ще са по-ниски от това, но дори и да са „само“ 100 или дори 10 гигабита в секунда, това пак ще е повече от впечатляващи спрямо днешните възможности.

6G ще трябва да предложи още по-ниско времезакъснение, по-добър обхват и да реши проблемите и недостатъците на 5G. NTT DoCoMo прогнозира, че 6G ще е ключов за популяризирането и използването на изцяло нови технологии. Например умни очила и лещи, които пресъздават виртуални интерфейси в реално време и с изключително ниво на реализъм. Други възможности на 6G биха били презареждане на батерията по въздуха и какво ли още не. Разбира се, това са само концепции и идеи и доста от тях може да не се реализират, а други да бъдат измислени.

Защо 5G да помага на 6G

Къде в цялата тази работа е 5G? Един от скъпите уроци на 5G за телекомите беше изграждането на инфраструктурата. Затова тяхното желание за 6G е да има по-голяма взаимосъвместимост между двете поколения и да не се налагат чак такива мащабни промени в инфраструктурата и оборудването.

„Много време и инвестиции ще бъдат направени за изграждането на 5G инфраструктура. Тя определено трябва да бъде използвана и за 6G и се надявам, че ще бъде така“, коментира пред Fierce Wireless Мониша Гош, професор в Университета на Нотр Дам и предишен главен технически директор на американската Федерална комисия по комуникации.

Гош отбелязва, че 6G ще се възползва и от други научени от 5G уроци. Например по-доброто и ефективно разпределение на базовите станции, разумното използване на малки клетки, споделяне на спектъра и др. 5G показа голямата полза от развитието на оптичните трасета редом с мобилната инфраструктура. Петото поколение мрежи мотивираха и много новости и при антените. Всичко това също ще са все постижения, които ще бъдат от директна полза на 6G.

Тук голяма роля ще има 5G Advanced, която трябва да бъде финализирана до 2024 г. Според Пракаш Сангам, основател на Tantra Analyst, 5G Advanced ще бъде мостът и може в голяма степен да гарантира, че хардуерните промени ще са минимални, а занапред новите поколения мрежи ще са предимно на софтуерно ниво.

Експертите са единодушни и за друг важен урок от 5G – по-малко еуфория по 6G. Това ще помогне за по-плавното и спокойно навлизане на технологията, ще намали прибързаните грешки и ще позволи нормално развитие на нещата така, че всичко да се случи гладко и ефективно.

Related Posts