Възходът на 5G зависи от тарифните планове

5G клетка

Мобилните мрежи от пето поколение продължават да се развиват с бързо темпо и телекомите навигират между най-различни предизвикателства. Едно от тях се оказва разнообразието (или липсата му) на подходящи тарифни планове.

Мобилните оператори по света имат различен подход. Част от тях все още предлагат ограничения в трафика, някои дори доста ниски и това реално пречи на потребителите да използват 5G в очаквания от тях потенциал. Цените на плановете също може да са пречка, показват данни от различните региони по света.

Не отговаря на потреблението

Най-актуалните данни са от Южна Корея. Там дори самото правителство призова телекомите да преосмислят цените си. Тамошният министър на науката и информационните технологии Лий Йонг-хо проведе среща трите водещи мобилни оператора. Тя беше провокирана след резултати от местни проучвания и анализи за състоянието на пазара на тарифни планове в страната.

В Южна Корея има два типа планове. По-евтините предлагат 10-12GB месечен трафик, а по-скъпите – 110-150GB. Същевременно данните сочат, че средната месечна консумация на 5G потребителите е между 23-27GB. Така предложенията на пазара изобщо не адресират реалните нужди на потребителите и съответно не се реализира пълният потенциал.

Потребителски организации в Южна Корея призовават телекомите да въведат и средни планове с 20-50GB трафик с цени под 46 долара – в средата между двете налични предложения в момента. Срещата на министъра с телекомите е именно по тази тема с призив те да въведат такива планове възможно най-скоро. Един от тях, SK Telecom, се е съгласил и вече дори е подал документи за въвеждането на такава услуга. Другите два вероятно също ще последват примера.

Министърът е обърнал внимание и на нуждата телекомите да вложат повече усилия и средства в разгръщането на 5G мрежите в селските райони. Страната беше първата, която пусна комерсиални 5G мрежи в света през 2019 г. Другите му препоръки са операторите да подобрят качеството на услугите в 28GHz спектъра, както и да създадат Open RAN екосистема.

stck-mobile-cell-tower-radiation
Различните подходи

В другите райони на света 5G тарифите са още по-различни, отбелязва онлайн изданието LightReading. Оказва се, че доста телекоми по света все още налагат допълнителни такси за достъп до 5G. Аргументацията им е, че инвестицията в 5G е скъпа и връщането на средствата е трудно без повишаване на цените.

Анализът на BofA Global Research открива, че като алтернатива на платения достъп до 5G, някои оператори предлагат планове с различна максимална скорост, подобно на фиксираните услуги. Подобна практика е особено популярна сред телекомите в Канада, като тя се прилага и в Австралия, България, Финландия и др. Повечето оператори смятат разпределянето на тарифите по скорост, без друго приоритизиране на трафика, за добър подход.

В САЩ обаче плановете са разделени не на скорост, а предимно на типа съдържание, което потребителят ще консумира предимно. Така някой, който ще използва много стрийминг и гейминг, може да плаща повече. Често решението какъв подход ще предприеме даден телеком се прави според неговите индивидуални позиции. Например колко е инвестирал за честоти, в кои от тях се е насочил приоритетно и др.

Изглежда, че постепенно операторите се насочват към неограничените планове с разлика в скоростта. Това се случва и сред по-големите играчи в САЩ, които също започват да експериментират с тях, но с доста повече ограничения спрямо предложенията в множество други държави. Именно по-голямото разнообразие от цени ще позволи на повече да хора да използват технологията, което ще помогне и на телекомите да увеличат приходите за поддръжка на мрежите.

Related Posts