5G дава добра възможност за развитие на микровълните

Мобилните мрежи от пето поколение продължават да растат с добро темпо (в зависимост от региона), като според нов доклад на Ericsson, през 2027 г. през 5G мрежите ще преминава 60% от целия мобилен трафик. Ще са нужни опорни мрежи, които да осигуряват добра връзка между Интернет и мобилните мрежи, като това създава идеална възможност за микровълните, отбелязва компанията.

През последните 5 години, сегментът на микровълните, т.нар. E-band, се е увеличил с 500% и става ключов елемент от опорните връзки за 5G. Ericsson прогнозира, че до 2027 г., E-band ще достигне 25% от всички нови инсталации, както за самостоятелни, така и за мултибанд мрежи. Тези честоти са подходящи и за мрежи с обединени честоти, като могат да увеличат капацитета с около 50% за същия брой базови станции.

5G mmWave
Динамичен сектор и пазар

Според данните на Ericsson, към края на 2021 г. има над 20 самостоятелни, комерсиални 5G мрежи по света и над 210 телекома предлагат различните форми на 5G. Очакванията са до 2027 г. 48% от мобилните абонати да използват петото поколение мрежи.

Това ще доведе със себе си и до значителен ръст на нужния капацитет на опорните мрежи и връзки. Ако сега в градска среда с 5G мрежа трябва да има между 1Gbps и 7Gbps капацитет на опорната мрежа, то през 2027 г. ще от 7Gbps до 25 Gbps. Очакваният ръст на популярността на фиксирания мобилен интернет достъп също ще има важна роля в необходимостта от значително увеличаване на наличния капацитет.

Доколко това ще е постижимо зависи в голяма степен и от регулаторите и колко и какъв честотен спектър ще освободят. Затова и прогнозите на Ericsson са сравнително непроменени спрямо предишния подобен доклад от 2020 г., тъй като този въпрос все още не е изяснен. Опорните транспортни мрежи ще трябва да се справят с високо натоварване и високи честоти, но и да са достатъчно гъвкави, за да могат да се разгръщат в множество и разнообразни версии според различните пазари и нужди, допълва Ericsson.

Ericsson открива, че E-band инсталациите (70/80GHz) са 6% от всички инсталирани опорни трансивъри, които са около 10 млн. в целия свят. Те са наравно с 38GHz инсталациите, които около 20 години бяха лидер. Използването на E-band ще продължи да расте през следващите години и това е нормално, тъй като тя предлага висока скорост и капацитет. Разбира се, има и множество други варианти, например 42GHz за 5G NR, но според Ericsson преходът в Европа към тази честота няма да се случи преди 2025 г.

Защо E-band

Ericsson описва E-band като „най-значимата промяна в микровълновия спектър за последните 10-15 години“. Тази честотна лента осигурява „широки канали и мулти-Gbps капацитет в едно радио, като предоставя 5G NR капацитет в микровълнова опорна мрежа“. Преди 5 години E-band вече е била установена технология, но с много малък пазар.

Очакванията са, че сега с навлизането на 5G в Индия, E-band ще се превърне в предпочитан избор, тъй като властите в страната са наясно с нуждата от сериозен опорен капацитет. А пазарът там е достатъчно голям да увеличи инсталациите на E-band до 20% до 2025 г. и 25% до 2027 г. в глобален мащаб.

Друга лента е V-band (60GHz), която се очакваше да бъде популярна при малките клетки. Тъй като малките клетки засега не отговарят на първоначалните прогнози, V-band също не се радва на особен интерес. Най-вероятно тя ще бъде пренасочена към свободния спектър, прогнозира Ericsson.

Традиционните ленти (6-42GHz) ще бъдат раздробени на различни сегменти. 7GHz и 8GHz най-вероятно също ще бъдат насочени за свободно ползване, а 26GHz, 28GHz, 38GHz и 42GHz ще бъдат насочени за 5G NR в различни райони по света.

Има и още две ленти W- и D-band. Те са съответно 92GHz и 175GHz и предлагат значително по-голям капацитет и от E-band. Очаква се те да са приложими за еволюцията на 5G NR и бъдещите 6G опорни мрежи, като е възможно да се използват и за комерсиалните 6G връзки, стига да се решат някои технически предизвикателства. В краткосрочен план не се очаква особена активност в тази част на спектъра.

Вместо това E-band изглежда като най-подходящото решение за сегашните нужди на индустрията. Тази лента има и достатъчно потенциал за допълнително развитие, като е достигнала стабилна основа и зрялост.

Related Posts