5.5G е задължителната стъпка към развитието на 6G

Макар стандартните 5G мрежи все още да са далеч от пълното „превземане“ на света, браншът вече активно работи и по техните наследници – 5.5G и 6G. Погрешно е обаче да се смята, че всички тези вариации и нови поколения са врагове. Всъщност, те са част от една обща еволюция на технологиите и трябва да се развиват заедно.

5.5G ще е важна стъпка и „мост“ между 5G и 6G, казва главният технически директор на Huawei Wireless др. Вен Тонг. Huawei представи отново своята визия за 5.5G – еволюцията на мобилните мрежи, за която се говори от известно време и… предизвика някои спорове.

6G
Какво представлява 5.5G

Според данните на Huawei, по света има средно по 40 5G базови станции за всеки 10 000 души. Само в Китай 5G вече се използва в над 30 индустрии, като през 2021 г. „директно е създала икономическа стойност за 1.3 трилиона долара“. Вече има множество различни проекти и услуги за бизнеса, а тепърва ще се развиват още повече версии, които да се възползват от технологии в сферата на Интернета на нещата, изкуствения интелект, mMTC, eMBB, URLLC и др.

5.5G ще надгради техническите възможности на 5G още повече. Мрежите с тази технология ще поддържа 10Gbps максимална скорост на теглене, 1Gpbs на качване на данни. Ще могат да се справят със 100 млрд. връзки, умните алгоритми и автоматизацията ще са внедрени в тяхната основа.

Тонг посочва, че с добавянето на 200 до 400 MHz към 6GHz спектъра и 800MHz към mmWave в съществуващите 100MHz FDD и 100MHz TDD, „индустрията ще може да предостави 10Gbps на всички потребители навсякъде, по всяко време“. Той отбелязва, че дигитализирането на индустрията изисква ъплинкът да бъде все по-стабилен и бърз. Затова разделянето му от даунлинка е важно и вече се прилага в индустрии като миньорство и металургия.

„5.5G ще е мостът между 5G и 6G. 5.5Г и 6G ще са фундаментални за свързването на физическия свят с дигиталния и интелигентния свят. Успехът на мобилната индустрия зависи от обединени стандарти и съвместната работа. Нека заедно развием 5.5G и подобрим съвместната работа, за да ускорим узряването на технологията за устойчиво бъдеще“, допълва Тонг.

IPLook дава три кратки основни характеристики на 5.5G. Първата е „ултрадистрибуция“. Това е подобряването на вече споменатите технически характеристики – още по-висока скорост, по-ниска латентност, по-добра прецизност при определянето на местоположение, edge computing и др.

Втората е интелигентност. Изкуственият интелект ще е ключов елемент от ядрото на 5.5G и ще има решаваща роля в управлението на мрежата, разпределението на ресурсите и опростяването на все по-сложната система от устройства, връзки и технологии.

Третата е интеграцията. 5.5G ще може да работи с предходните поколения мрежи, за да улесни достъпа на всички устройства.

Подкрепа и критики

Идеята за 5.5G не е нова, като предизвика известни критики още с първоначалната си поява през 2020 г. Причината е, че според анализатори като Сю Марек „връщането на половинчатите G-та“ е проблем. 5.5G, както и LTE-Advanced и 3.5G  са виждани от мнозина като опит да се привлече повече внимание, отколкото да се създаде реална стойност. Също така води до фрагментиране на технологията.

Други обаче подкрепят идеята. 5.5G ще бъде от голямо значение за комерсиализирането на технологията в голям мащаб за дигитализирането на икономиката и обществото и да ускори трансформацията към зелени и интелигентни технологии, казва Международният съюз по телекомуникации (ITU) в края на юли т.г.

ITU също подкрепя създаването и приемането на унифицирани стандарти за целия свят. Важна стъпка в тази посока ще бъде издаването на релевантни насоки за разпределение на спектъра, което ще бъде направено към края на 2023 г. ITU прогнозира, че през 2025 г. 5.5G може да влезе в комерсиална употреба.

Интересна е позицията на организацията 3GPP, която отговаря за изготвянето и приемането на техническите спецификации на мобилните мрежи. Тя официално не е коментирала идеята за 5.5G. Вместо това по-рано тази година публикува спецификации за 5G-Advanced. Те има практически същата концепция като 5.5G, като ще бъдат превърнати в реалност през следващите месеци. 3GPP също вижда 5G-Advanced като „път към 6G”. Ще е интересно как двете практически еднакви концепции ще се съберат в едно. Най-вероятно ще се наложи идеята на 3GPP заради по-голямото международно влияние на организацията, но 5.5G ще остане като име за неофициална комуникация, тъй като е по-лесно.

И двете позиции обаче показват, че „половин G” ще има, въпреки критиките. Развитието на технологиите няма да спре поради опасения от фрагментиране или чисти маркетинг цели. 5.5G би трябвало да предложи и по-лесни ъпгрейди на мрежите, така че преминаването към новите технологии да е по-достъпно за операторите и съответно за клиентите.

Related Posts