5G SA изостава заради липса на мотивация от телекомите

Много се говори за развитието на мобилните мрежи от пето поколение и тяхното навлизане в ежедневието на бизнеса и хората. И ако общото възприятие за 5G мрежите е, че те се развиват стремоглаво във все повече страни, то вглеждането в детайлите показва друга картина.

Три отделни анализа от този месец твърдят, че 5G SA (Standalone) мрежите изостават от очакваното темпо на развитие. И двата смятат, че основната причина за това не е технически или друг проблем, а самите мобилни оператори, които не показват нужната инициативност и мотивация към технологията.

Самостоятелното 5G е… самотно

Според доклад на LightCounting Market Research, към края на миналата година по света е имало само 20 самостоятелни 5G мрежи, които да комерсиални, т.е. не частни за конкретен клиент. За сравнение, по света има и 200 комерсиални NSA 5G мрежи, т.е. със споделена с LTE архитектура.

Анализаторите коментират, че ситуацията не е изненада. Имайки предвид цялостната глобална ситуация, многото несигурност и неясноти, повечето оператори за сега не бързат с големи и сложни проекти. Изграждането на самостоятелни 5G мрежи попада в тази категория.

Друг проблем е, че телекомите все още трудно намират адекватни бизнес казуси, които да решат чрез 5G SA. В комбинация с някои от допълнителните трудности и особености на този тип мрежи, мобилните оператори като цяло предпочитат да използват non-standalone (NSA) решенията. Чрез тях те отново получават възможност да предложат голяма част от предимствата на 5G, а малкото липси и разлики не представляват особен проблем от гледна точка на загуба на потенциални клиенти.

Dell’Oro Group също не забелязва голяма активност в сферата на 5G SA. От началото на годината досега са пуснати само три нови 5G SA мрежи – по една в САЩ, Япония и Китай. Така през тази година те ще достигнат около 27-30.

Телекомите по света продължават да не бързат. Verizon например трябваше да предложи такава мрежа през миналата година, но сега плановете са за 2023 г. AT&T пък отложи пускането на 5G SA, което трябваше да бъде факт още през 2020 г. Вместо това сега телекомът е с позиция, че това ще стане, когато технологията е достатъчно узряла, а дотогава ще я тества в лабораторни условия, съобщава SDX Central.

5G infrastructure
Истинският проблем на 5G SA

Анализ на GlobalData открива, че телекомите, които все пак са пуснали самостоятелни мрежи от пето поколение, допускат съществена грешка. Тя се изразява в посланието, което операторите изпращат на клиентите. А именно – минимално акцентиране над факта, че предлагат самостоятелна 5G мрежа, която предлага допълнителни предимства.

„Липсата на ефективно промотиране на самостоятелното 5G е реален проблем за бъдещото монетизиране на технологията. 5G SA ще бъде ключово изискване за много от по-интересните потенциални ползи от технологията, като автономните устройства, добавената и виртуалната реалност“, коментира Ема Мор-Маклун, директор в GlobalData.

Според анализаторите, мобилните оператори с такива мрежи трябва по-уверено и подробно да акцентират ползите на своите проекти. Например фактът, че 5G SA спомагат за по-добрата устойчивост и намаляване на емисиите. Това може да е мотивация за крайни потребители да обновят устройствата си, за да използват тези мрежи, смятат анализаторите.

А за бизнеса също има множество потенциални послания. Например използване на мрежовите срезове за отделяне на резервиран капацитет, както и „класиките“ – висока скорост, ниска латентност, по-добри параметри за възвръщане на инвестициите, приоритизиране на важните за бизнеса дейности и др.

Вариантите са много и налице. Въпрос на желание от страна на операторите е да ги развият, за да могат да ги представят на потенциалните клиенти. GlobalData отбелязва, че в момента телекомите с 5G SA, които успяват да постигнат тази цел и да изградят добри послания, са единици.

Related Posts