Какво постигна ЕС за последните три месеца в 5G напредъка

Европейският съюз много държи на развитието на мобилните мрежи от пето поколение. Те са една от основите на дигиталната стратегия за развитие не само на единния цифров пазар, но и за създаване на нови бизнес възможности.

Съюзът създаде и организацията 5G Observatory, която да следи развитието на мрежите от пето поколение в страните-членки. Тя публикува редовни доклади на всеки три месеца и вече е готова с данните до края на юли т.г. Те показват, че от гледна точка на бюрокрацията има напредък, като са проведени важни търгове за честоти и има политическо съгласие за програмата „Път към цифровото десетилетие“, която трябва да бъде приета до края на тази година.

Общата картина

През последното тримесечие са проведени три важни търга за 5G честоти в ЕС. В Белгия са разпределени честоти в четири диапазона за общо 1.2 млрд. евро. В Словакия са разпределени 400MHz в 3.5GHz диапазона. Все още продължава търгът в Естония. В Нидерландия пък върви подготовка за търг догодина.

5G Observatory отчита и старта на множество 5G проекти с публично финансиране. Един от тях е 5G инфраструктурният проект на Италия, който се финансира от Фонда за възстановяване и развитие. Това включва множество подпроекти, например Telecom Italia ще осигури 5G покритие в по-слабо развити райони. Същият телеком, заедно с Vodafone, са спечелили шест слота за внедряване на 5G инфраструктура.

Във Франция Nokia ще изгради лаборатория за иновации, в която ще се тестват нови технологии, ползи и приложения на 5G мрежите. Сред тях са и частни 5G мрежи за индустриални зони. Този проект също има финансиране от Плана за възстановяване и развитие.

В Испания също има инициатива за осигуряване на 5G покритие в по-слабо населени райони. А в Германия Nokia ще участва в разработката на 6G технологии.

Програмата „Път за цифрово десетилетие“ също е голямо постижение. За пръв път в Европа се постигат общи цели и стратегия за всички страни-членки, като тя ще е бъде със статут на закон и прогресът ѝ ще се следи чрез мониторинг. Главната цел е да се мотивира и увеличи дигитализацията и свързаността в Европа.

5G базови станции
Техническото развитие

Вече всички страни-членки имат комерсиални 5G услуги поне на част от територията си. Инсталирани са почти 150 000 5G базови станции в ЕС, като данните не са пълни, тъй като не всички страни разполагат с точни данни. Най-често те са с DSS конфигурация. Общо 66% от населението на ЕС вече има покритие с поне една 5G мрежа.

От гледна точка на международното развитие, ЕС все още изостава значително спрямо други райони. В Китай например има близо 1 млн. инсталирани 5G базови станции. А Южна Корея имат най-много 5G клетки на милион население – близо 10 пъти повече от ЕС и 20 пъти повече от САЩ. И макар ЕС да има повече базови станции и по-добро покритие от САЩ, абонатите са по-малко – 31 млн. спрямо 79 млн. в Щатите.

Авторите на доклада отчитат, че има липса на интерес към 26GHz сред телекомите в ЕС. Един от проблемите е, че има различни подходи в страните и наличността на този диапазон. В повечето случаи честотата се използва най-вече за индустриални цели. Нужно е да се извършват повече навременни анализи и оценки за бизнес ползите, казва 5G Observatory.

stck-digital-bulgaria-cropp
Какво се случва в България

Докладът отчита, че у нас Виваком вече предлага 5G покритие в над 530 града и иска до края на годината да покрие 72% от населението на страната. Това включва и голяма част от основните пътни артерии. Официалните данни на 5G Observatory към края на второто тримесечие сочат, че в България само 40.1% от населението има 5G покритие, доста под средното за ЕС. Първенец е Италия с 99,7%.

В България все още са раздадени само 75% от наличните честоти в 3.6GHz за 5G и по 0% за 700 MHz и 26 GHz. Първенци са Хърватия и Германия, които вече са раздали по 100% от всички налични честоти и за трите спектъра.

5G Observatory отчита, че в България са инсталирани 257 5G базови станции. Средната скорост е 249.51Mbps. Покрито е 40.1% от населението, но предимно в градовете. В извънградските райони 5G покритие има само 8.55% от населението.

5G коридорът Солун-София-Белград все още фигурира като заявен проект, но вече е означен със жълт статут по отношение на прогреса. Няма промяна в специфичните 5G проекти за бизнеса – има само един докладван тест. Като цяло страната стои в среда на развитието на 5G – в някои показатели като скорост и качество на услугата е над или около средното за ЕС, но по отношение на развитието в извънградските райони например, изостава значително.

Related Posts