Навлизането на 5G все още е слабо, но Тим Кук е оптимист

Мобилните мрежи от пето поколение вече са част от цифровата инфраструктура на много държави. Покритието им се увеличава постоянно, както и броят на потребителите. Той обаче все още е далеч от достатъчен, за да „насити“ пазара и това е добре, според Тим Кук.

В разговора с анализатори след съобщаване на финансовите резултати на Apple за последното тримесечие, Кук обърна внимание и на 5G. Компанията не беше сред първите на пазара, които предложиха смартфон с 5G съвместимост. Тя дори беше критикувана за този факт, но това не се отрази на продажбите на iPhone и те останаха високи. И според Кук има защо.

Apple
Бързай бавно

Докато много производители и телекоми се надпреварват да натрупат възможно най-голям брой 5G потребители още сега, Apple не бърза. „Навлизането на 5G, особено ако гледаме в глобален план, все още е доста малко. В някои райони, разбира се, то е по-голямо, но като цяло по света 5G разпространението все още е ниско. И според мен има причина да сме оптимисти“, казва Кук, цитиран от ABP Live.

За Кук тази ситуация означава, че все още има огромна част от пазара на 5G смартфони, която не е развита. Съответно Apple може да очаква доста солидни приходи от тази сфера, което е добре дошло на фона на затрудненията, които пазарът на мобилни телефони започва да изпитва.

Индия например е един огромен пазар за Apple, а в момента в страната се провежда търгът за 5G честоти. Комерсиалните 5G мрежи тепърва има да се разгръщат в тази държава. Данни на Counterpoint Reasearch показват, че Индия е един от най-важните пазари за Apple с удвояване на приходите през последното тримесечие. Компанията има и „силно 5G портфолио“, което ще мотивира много потребители да обновят смартфоните си, когато в градовете им се появят 5G услуги.

Именно големия интерес към предложенията на Apple, като и огромният, все още неразгърнат пазар в Индия, са основните причини за оптимизъм на Кук. Тези фактори ще гарантират на компанията, че ще запази стабилни позиции и приходи още доста време въпреки усложнената световна икономическа обстановка.

Забавяне в САЩ

Докато Индия тепърва ще развива своя 5G пазар, анализ на New Street Research открива, че в САЩ той вече се забавя. През миналата година ръстът на безжичната индустрия в САЩ беше исторически и дори според някои анализатори беше определен като балон.

Първото полугодие на 2022 г. сякаш потвърждава това. През тази година ръстът се забавя и достига нормални рамки. Обикновено американските телекоми генерират общо около 5 млн. нови абонати годишно. През 2021 г. броят им беше близо двойно по-голям.

Каквото и да мотивираше големия ръст, вече го няма. Растежът през първата половина на тази година съвпада точно с този на 2019 г. и 2020 г., както и със средната стойност за четирите години преди 2021 г.“, коментират от New Street Research.

До момента общо американските мобилни оператори са добавили около 2 млн. нови абонати. През 2021 г. те бяха 4.3 млн. за първите шест месеца. Анализаторите споделят, че спирането на 3G мрежите в САЩ през тази година също влияе на резултатите, но е трудно да се определи колко клиенти са засегнати от този факт.

Ситуацията на пазара остава сложна. Анализаторите дори не могат да прогнозират какво ще се случи. Със сигурност при развитите пазари компаниите ще имат по-сериозни предизвикателства през следващите месеци, особено с опасенията, че наближава и рецесия.

Related Posts