Amazon започна да предлага частни 5G мрежи

Amazon Web Services

Amazon Web Services (AWS) вече предлага официално изграждането на частни 5G мрежи за клиенти, като първоначално услугата е сравнително ограничена, тъй като е в разработка. Амбициите обаче са доста големи и първоначалните предложения на AWS загатват за дългосрочните планове на компанията.

Ключов аспект на AWS Private 5G ще е цената. Компанията ще се опита да последва примера на клауд услугите си и да предлага ниски цени в зависимост от потреблението и мащаба на мрежата. Друг притегателен фактор ще е бързината. AWS казва, че поръчката на частна мрежа ще става с няколко клика, а изграждането ѝ ще отнема „дни вместо месеци“.

Частни мрежи за всички

AWS Private 5G ще е насочен към корпоративни клиенти от всякакъв тип. Те ще могат да използват софтуерна конзола за управление, през която да поръчват точното място, на което искат да се изгради частната им мрежа, както и колко устройства ще бъдат свързани в нея. След това AWS ще осигури доставката на цялото нужно оборудване, SIM карти и всичко останало за изграждането и конфигурирането на мрежата. Поддръжката също ще се осигурява от компанията, като ще се плаща само за поръчания мрежов капацитет, когато мрежата работи.

Пред LightReading компанията дава и някои примери как ще се случва това. Един от тях е, че университет може да си поръча собствена 5G мрежа, която да осигури връзка за 100 служители с таблети (устройствата се осигуряват от клиента) и три месеца достъп, като цената за всичко това ще е 14 000 долара. За сходна сума и период строителна компания може да си поръча частна 5G мрежа за видеонаблюдение по 8 часа на ден за три етажа от сграда. Няма да се плащат предварителни такси или според броя свързани устройства.

На пръв поглед изглежда, че една от възможностите на тези частни мрежи ще е временното им използване. Това ще позволи на компаниите да си ги поръчват за конкретни проекти и след това AWS ще прибира оборудването. Изданието обаче посочва, че има допълнителни условия като минимум 60 дни използване на мрежата и такса от 10 долара на час за всяко радио/точка за достъп. Въпросната е малка 5G клетка, която да осигурява покритието в дадена зона. Първите 100GB са безплатни, а след това се плаща по 9 цента на гигабайт, като това е само за някои ситуации, например външен интернет трафик, но не и в мрежата на Amazon Kinesis например.

Още уловки

AWS Private 5G всъщност все още не използва 5G технологии, отбелязва LightReading. Реално мрежата използва 4G LTE с поддръжка на CBRS. Използваната SBA платформа е 5G, като в бъдеще може без проблеми да се премине и към 5G мрежи, отбелязва компанията.

Защо не го е направила още сега? AWS отбелязва, че проектът все още е в сравнително ранна фаза на своята разработка. Той тепърва ще бъде разгръщан с още повече функции и възможности, като за целта ще са нужни месеци и дори години. Това донякъде е нормално, тъй като и клауд услугата на AWS бива постоянно доработвана и усъвършенствана.

Има и друг признак, че AWS Private 5G все още „прохожда“. Услугата ще се предлага само в три района на САЩ поне за сега. Амбицията е с времето услугата да е налична в много региони, като в голяма степен това ще зависи и от местните регулации. В САЩ се използва спектърът в 3.5GHz, който е отделен за подобни свободни ползи, като компанията е отворена да разчита и на други честоти в зависимост от нуждите на клиентите.

Related Posts