Усилията за популяризиране на фиксирания 5G интернет дават резултат

Сред множеството ползи на 5G мрежите е осигуряването на по-удобен и все така бърз фиксиран интернет достъп. Това е трудна категория с много конкуренция, но и голям потенциал.

На първо място тя е идеална за осигуряване на високоскоростен интернет в сгради, в които няма изградена оптична свързаност или това ще е твърде скъпо. Освен това е и доста по-лесно и удобно както за доставчика, така и за клиентите, тъй като първият просто трябва да осигури достатъчно базови станции в района, а вторият се нуждае само от един рутер.

И все пак, услугата все още е много нишова. Затова през 2020 г. организацията GSA създаде 4G/5G Fixed Wireless Access Forum, която има за основна задача да популяризира технологията и развие нейната екосистема. Тази седмица GSA публикува и доклад, който да покаже развитието на технологията, известна за по-кратко като 4G/5G FWA.

Голям скок от малка основа

Докладът обръща внимание на доставките на 4G/5G FWA оборудване за клиенти, а не за изграждане на инфраструктурата. През 2021 г. доставките на такава електроника са скочили със 162% и са достигнали 3.6 млн. броя.

За 2022 г. прогнозите също са положителни. Организацията очаква доставките отново да скочат повече от двойно и да достигнат 7.6 млн. единици. Това ще е и над 25% от всички доставки на производителите, които са включени в проучването.

GSA прогнозира още, че възходът на 4G/5G FWA ще продължи, тъй като производителите вече са дали индикации за намеренията си, а именно да увеличат разнообразието от устройства, които предлагат за технологията. Важно е да се отбележи, че макар резултатите са 2021 г. да са добри, 84% от доставките реално са били само за устройства, които предлагат единствено 4G LTE връзка.

Освен това 160 000 от устройствата с 5G са били с mmWave, която все още не е масово достъпна. Същевременно ще е важна част от възхода на 5G FWA. Добрата новина е, че 88% от производителите имат планове да предложат 5G mmWave FWA продукти в близко бъдеще. В комбинация с увеличаването на покритието на тази технология и интереса на телекомите към нея, потенциалът на 5G FWA тепърва предстои да се развива.

Трудности, но и положителна нагласа

Проучването показва още, че този пазар е в доста интересна ситуация. От една страна той е малък и млад, следователно с огромен потенциал. Също така недостигът на чипове не му пречи почти изобщо, тъй като оборудването е по-специфично, а и бройките са по-малки. От друга страна обаче, увеличаването на разходите и на инфлацията ще се отрази и на интереса към подобни нишови предложения.

Въпреки това мнозинството производители запазват оптимистична нагласа за развитието на сегмента. Анкетирани са близо 30 от водещите производители, включително Nokia, Huawei, Oppo, MiWire, WNC, TCL и др.

„В момента няма определение на пазара, което да е прието от всички, липсва и достатъчно информация за пазара, както и консенсус за обема на доставените и инсталирани FWA устройства по света. Целта на GSA 4G/5G FWA Forum е да образова индустрията за FWA пазара и това годишно проучване има важна роля в предлагането на глобална картина какво се случва на този пазар и как той се развива и расте“, казва председателя на Форума Джулиен Гриволас, в официално изявление.

Форумът първоначално имаше 14 участници, но те вече са 49 и работят заедно за развитието на FWA технологията и популярността ѝ.

Related Posts