Ще харчат ли повече операторите за 5G през 2024 г.

2023 г. вече почти навлиза в своето последно тримесечие и логично погледите се насочват към 2024 г. и очакванията за нея. След като през последните няколко години мобилните оператори похарчиха милиарди долари за изграждането на 5G мрежите си, през 2023 г. беше (не)очаквано спокойна в това отношение. Доста оператори намалиха разходите за 5G оборудване и това породи множество притеснения за бъдещето на технологията.

Разбира се, повечето от тези мрачни коментари не бяха основателни. Операторите не са изгубили желание да развиват 5G мрежите си. Просто повечето от тях вече изградиха основните звена на архитектурата и вече не им се налага да бързат толкова много. Пазарът на оборудване за 5G мрежи навлиза в нова фаза – по-бавно, но дългосрочно харчене на средства за поддръжка и изграждане на покритие в по-малко приоритетни райони, отбелязва LightReading.

Трудна, но интересна година

Според анализаторите от Wells Fargo, 2024 г. ще е с известно понижение в капиталовите разходи за водещите оператори в САЩ. Това ще се отрази и на пазара за 5G оборудване, който отново няма да достигне висотите, които бяха в началото на навлизането на технологията. От Wells Fargo очакват следващата година общите капиталови разходи на операторите да са около 27 млрд. долара.

Те прогнозират ръст през 2025 г., който ще означава, че за първите 6 години от навлизането на 5G, телекомите ще са харчили средно по 32 млрд. долара на година в мрежови инвестиции. За сравнение, за 10-те години на 4G, те са харчили по 29 млрд. долара годишно. Така ръстът на капиталовите разходи за 5G спрямо 4G е около 10%, докато при прехода от 3G към 4G ръстът беше 30-35%. Иначе казано, 5G може да излезе и по-евтино на операторите от очакваното.

„Разбира се, това е отчасти естественото узряване на индустрията, тъй като операторите се консолидират и растежът на абонатите започва да се забавя. Но също така е знак, че други макроикономически фактори, включително исторически бързото увеличение на лихвените проценти и най-високата инфлация от началото на индустрията за базови станции досега, вероятно възпрепятстват или забавят инвестициите отвъд това, което може да е нормално в един типичен цикъл“, казват анализаторите.

Като друга причина за по-малките инвестиции, те посочват и по-малките приходи от 5G от очакваното. Само в САЩ четирите големи оператора са инвестирали над 230 млрд. долара в лицензи за честоти отделно от парите, които са похарчили за изграждането на 5G мрежите. Тези пари все още не се възвръщат с очакваното темпо, защото бизнесът не се е втурнал да използва 5G проекти и услуги както се очакваше. И тук икономическите фактори са сред причините, тъй като много фирми ограничиха рисковите инвестиции и такива в непознати за тях технологии с неизвестен ефект.

Не всичко е черно

Въпреки че условията са трудни и технологията в голяма степен е жертва на обстоятелствата, бъдещето ѝ не е черно или дори чак толкова сиво. „Има продължаваща нужда за операторите да инвестират в мрежи с голям капацитет на базата на увеличаващото се потребление на мобилни данни и използването на все повече 5G устройства“, казват от Wells Fargo.

От TD Cowen също коментират, че през пролетта на 2024 г. очакват известен скок в инвестициите, но и че в крайна сметка годината ще е съпоставима с 2023 г. по общи разходи. За операторите в случая ще е по-важно да продължат да развиват 5G услугите си и да намерят начини да комуникират по-ефективно с бизнес клиентите, за да ги мотивират да преминат към 5G и да използват по-специфични услуги.

Изглежда, че телекомите успяха да намерят правилния език за крайните клиенти, но истински големите доходи на 5G се очакват от бизнес клиентите, така че те трябва да се насочат към тях все по-активно.

Related Posts