Ericsson залага на изграждането на частни 5G мрежи

Ericsson HQ

Частните 5G мрежи имат голям потенциал, стига да бъдат използвани достатъчно ефективно. За доста компании идеята е атрактивна, но и притеснителна заради множеството неизвестни.

Ericsson е сред производителите на оборудване, които са основни привърженици на концепцията за частни мрежи. Компанията обяви сключване на ново партньорство с британския телеком BT за изграждане на първата по рода си частна 5G мрежа във Великобритания.

Мрежи за всеки и всичко

Споразумението предвижда BT да изгражда и предлага частни мобилни мрежи за фирми и организации във практически всички сектори. Като основни приоритети са посочени производството, отбраната, образованието, търговията, транспортът, логистиката и здравеопазването.

В основата на всички проекти ще е Ericsson Private 5G. Компанията описва проекта като „гъвкаво решение за частни мрежи“, което може да се използва както на открито, така и за закрити пространства. Има възможност да се прилага за различни цели – осигуряване на комуникация в кампуси, да бъде основна инфраструктура за умни сензори и устройства в заводи и всякакви други места, където е нужна ниска латентност и висока степен на сигурност.

Ericsson цитира и прогноза на MarketResearch.com, че частните 5G мрежи ще записват средно по 40% ръст всяка година от 2021 г. до 2028 г. Тогава пазарът ще е 14 млрд. долара и се очаква да има много по-голямо търсене, след като първите проекти вее са готови и клиентите им са доволни.

„За разлика от публичните мрежи, частната 5G мрежа може да бъде конфигурирана според специфичните нужди на всеки бизнес и дори на всяко индивидуално местоположение. Тя осигурява основата за други иновативни технологии в сферата на Интернета на нещата, добавената и виртуалната реалност и изкуствения интелект, като отваря множество възможности“, коментира Марк Овертън, управляващ директор на Division X към BT.

Той допълва, че частните 5G мрежи ще са важна част от навлизането на Индустрия 4.0 и извличането на максимум ползи от нея. Освен това този подход може да доведе до значителни спестявания на разходи и увеличаване на ефикасността в дългосрочен план, казва Овертън.

installing-ericssons-5g-radios-at-telstras-innovation-centre-on-the-gold-coast-australia
Нагледен пример

BT и Ericsson са работили заедно за други проекти, като дават пример пристанището в Белфаст. Там е изградена частна 5G мрежа, която покрива 35 акра територия. Тя осигурява ускоряване на дигиталната трансформация и оптимизира всички процеси в пристанището, включително транспорт, доставки и други, като покрива както карго зоната, така и пасажерите, които са над 1.75 млн. души на година. Преминават и над 24 млн. тона товари.

Изградената частна 5G мрежа в пристанището се използва и за тестове на допълнителни технологии. Сред тях са управление с изкуствен интелект, внедряване на процеси от Интернета на нещата и др. Тестват се и автономни превозни средства и дори различни подходи за подобряване на безопасността на хората, физическата защита на локацията и оптимизиране на вредните емисии.

Комбинацията от частна 5G мрежа и всички тези технологии, които да разчитат на нея, дава максимални резултати. За целта се разработват и използват специализирани приложения, които да улесняват работата с тази информация и наличните системи.

Сега сме във втора фаза на проекта и това включва още различни потенциални ползи“, коментира Овертън пред Reuters. Сред тях са поддръжка от разстояние, управление на тежки машини от разстояние и използване на дронове с изкуствен интелект за анализиране на обекти и за сигурност.

Related Posts