5G се развива по-бързо от всички предишни поколения

Мобилните мрежи от пето поколение се развиват и навлизат по-бързо от всички предишни подобни технологии. Това казва Ericsson в своя редовен доклад за мобилността, който публикува в края на юни т.г.

„5G се скалира по-бързо от предишните поколения и очакваме 5G абонаментите да достигнат 1 млрд. до края на 2022 г. В няколко региона изграждането на самостоятелни 5G мрежи също набира темпо… Солидната мрежова инфраструктура е в основата на дигиталната трансформация на бизнеса и превръща способностите им в нови услуги за клиенти“, казва Фредрик Йеждлинг, вицепрезидент на отдела за бизнес мрежи в доклада.

Бърз възход, много очаквания

Световният мобилен трафик се е удвоил само през последните две години. Голяма заслуга за това има ръстът в употребата на смартфони, увеличаващата се средна скорост на мобилния интернет и дигитализирането на общности и индустрии, отбелязва докладът.

„Но не само трафикът расте. Продължаващата война в Европа и увеличаващото се геополитическо напрежение в света, водят до глобални заплахи – както икономически, така и социални, които трябва да бъдат управлявани. В сферата на мрежите, заплахите изискват постоянна бдителност  в сигурността“, пише Йеждлинг. Паралелно с това трябва да продължава и развитието на технологиите. 4G и 5G мрежите значително подобряват мрежовата производителност и енергийната ефективност, допълва той.

Сложната глобална ситуация влияят на възхода на 5G, показва докладът. Въпреки това технологията се развива бързо, но би могла и още по-бързо. Затова и Ericsson ревизира прогнозата си за новите 5G връзки за тази година, които ще достигнат 1 млрд., но ще са с около 100 млн. по-малко отколкото биха могли да бъдат. Компанията отбелязва, че за първото тримесечие на тази година, 5G абонаментите са се увеличили с около 70 млн. и са достигнали 620 млн. по целия свят. Достигането до 1 млрд. абоната в рамките на тази година ще е с 2 години по-бързо отколкото 4G постигна този успех.

Най-много са те в Северна Америка и Североизточна Азия. Ericsson прогнозира, че до 2027 г. Северна Америка ще има най-висок дял на навлизане на 5G – 90%. Също до края на 2027 г. компанията очаква да има 4.4 млрд. 5G абоната по целия свят. Това ще са 48% от всички мобилни абонаменти в света.

5G отбелязва доста успехи спрямо 4G. Освен по-бързия възход на абонатите, технологията също така отбелязва по-бързо навлизане на устройствата на пазара, по-бързо понижаване на цените и по-голяма първоначална наличност на технологията в Китай.

Статистиката показва още, че 4G абонатите също продължават да растат и също с около 70 млн. за първото тримесечие. Общият брой на 4G абонатите е 4.9 млрд., като ще достигне пик от 5 млрд. т.г., след което ще започне да се понижава, тъй като миграцията към 5G ще продължи да набира скорост. Същевременно абонатите на 3G услуги вече падат с 49 млн., атези на GSM/EDGE се понижават с 59 млн.

Ericsson HQ, Kista
Мобилният интернет доминира, фиксираният е с потенциал

Очаквано, преобладаващата част от 5G абонатите са тези на мобилен интернет. Общо абонатите на мобилен интернет по света са 8.2 млрд. за всички технологии. Те са повече от населението, тъй като в това число влизат частни и бизнес абонаменти, както и фактът, че някои хора имат по повече от един договор.

Ericsson прогнозира, че до края на 2027 г. мобилните абонати ще са около 9.1 млрд. От тях абонатите на мобилен широколентов интернет ще са 93%. Самите уникални абонати са 6.1 млрд. към края на 2021 г. и ще са 6.7 млрд. 6 години по-късно. Притежателите на смартфони пък са 6.3 млн. и са 77% от всички мобилни телефони. Общо те ще достигнат 7.8 млрд. до края на 2027 г.

Фиксираният мобилен интернет е нишата, която бележи най-голям потенциал. Ericsson очаква, че тя ще расте средно с по 17% всяка година до 2027 г. За сравнение, абонаментите за всички видове фиксиран интернет достъп ще растат средно с по 4% годишно за същия период. Компанията прогнозира, че абонатите на фиксиран мобилен интернет ще достигнат 100 млн. до края на тази година. Вече над 75% от телекомите в проучваните над 10 държави предлагат такива услуги. При 20% от тях се предлагат различни тарифи според скоростта.

Общо за последните три години, предлагането на фиксиран мобилен интернет се е удвоило. 5G също има голяма роля в увеличаването на интереса към този тип услуга и се превръща в основен аргумент и на телекомите. Само в Северна Америка вече над 60% от тези абонаменти се предлагат с 5G. За последните 6 месеца ръстът на предлагането на тези услуги е 30%.

Ericsson прогнозира, че до 2027 г. фиксираният мобилен интернет ще се удвои още веднъж и ще достигне 230 млн. абонати. От тях поне 110 млн. ще са 5G, като постепенно ще завзема и все по-голям дял от общия мобилен интернет трафик. Същевременно и мобилният интернет ще расте. За последните 5 години общият мобилен трафик е скочил с над 15 пъти, а за следващите три години ще се удвои.

Средно всеки смартфон ще използва по 15GB мобилен интернет на месец в края на тази година спрямо 12GB в края на 2021 г. До края на 2027 г. консумацията ще достигне 40GB месечно от телефон. Най-голяма ще е в Северна Америка, където ще е над средната – 52GB. И тук 5G ще е с най-много заслуги, особено ако се оправдаят очакванията и има рязък възход на допълнителни услуги като добавена и виртуална реалност, повече видео стрийминг и повишаване на резолюцията на клиповете.

stck-digital-europe-map
Регион в застой

Докладът на Ericsson не разглежда конкретни държави поотделно освен с някои изключения. Вместо това обръща по-голямо внимание на регионите, като Централна и Източна Европа са разгледани заедно.

Той се отличава с висок брой абонати на 2G и 3G услуги, които в момента бързо се прехвърлят предимно към 4G абонаменти. Това ще продължи до 2024 г., след като 5G ще се превърне в доминиращата технология по отношение на генерирани нови абонати. В този регион средният месечен мобилен трафик е 10GB от смартфон, като се очаква да достигне 32GB.

Докладът отбелязва, че този регион традиционно „тръгва“ по-бавно от Западна Европа. Има множество фактори за това, като са посочени по-мудното раздаване на честоти, както и въздържането на потребителите бързо да преминават към по-скъпи абонаменти и устройства. Дори към края на 2021 г. само 61% от всички мобилни абонати в региона използват 4G, а ръстът на нови абонати е практически нулев и не се очаква да се промени през следващите години. Вместо това основен източник на ръст ще е миграцията към 4G и 5G.

Related Posts