Азия отново ще е катализатор за следващата вълна на 5G

Частни 5G мрежи

Надали е изненада за някой, че Азия е регионът, в който много от новите технологии натрупват първоначалната си инерция. Това се случи и с мобилните мрежи от пето поколение (5G) и е на път да се повтори отново с тях, показва прогноза на GSMA.

Според организацията, регионът Азия-Пасифик ще е катализатор и за следващата вълна на развитие на 5G. Това определение обикновено се възприема за цялата западна част на Азия, части от централна Азия и Океания.

Според GSMA, през 2030 г. само в Азия-Пасифик ще има 1.4 млрд. активни 5G връзки. Те ще са и 41% от всички мобилни връзки по света. Този мащабен бум ще има и своята цена, отбелязва Telecoms.

Инвестиции. Много инвестиции.

GSMA прогнозира, че между 2023 г. и 2030 г. мобилните оператори в региона ще инвестира още 239 млрд. долара в своите мрежи. Преобладаващата част от сумата ще е за 5G инфраструктура. Всъщност, парите биха могли и да са повече, но страни като Япония, Южна Корея, Австралия и Сингапур вече са доста по-напред в този процес и затова няма да се налага да влагат много пари.

GSMA дори не включва Китай в своята прогноза, като разглежда страната отделно. Останалите пазари в региона вече отчитат известно „успокояване“ на разходите, не заради кризите, а заради достигане на нужното ниво на развитие на инфраструктурата. Дори и тези, които са изоставали досега, започват да ускоряват своето темпо и те ще са основата причина за запазване на общия ръст. Този ръст ще остане по-малък, отколкото би се желало на някои компании, като според GSMA причината е, че много оператори ще запазят 3G и 4G мрежите си доста по-дълго от първоначално очакваното.

Асоциацията прогнозира, че Индия ще е пазарът с най-голяма динамика при 5G мрежите. Миналата година там тръгнаха първите две 5G мрежи, като бяха с доста малко покритие. През тази година обаче темпото на разгръщане се вдигна значително. GSMA очаква, че само през тази година в Индия ще има „десетки милиони“ нови 5G връзки и страната ще е сред основните причини за достигане на прогнозите през 2030 г.

Време е за доходи

Очаквано, операторите вече все повече искат да ускорят и възвръщаемостта на инвестициите си. „С нарастването на приемането на 5G императивът за монетизация ще ескалира. Необходим е „уау“ фактор, за да се привлекат нови клиенти или да се стимулират съществуващите към по-големи разходи“, се казва в доклада.

Уловката е, че всеки пазар е различен и телекомите ще трябва да открият подходящите предложения за всеки от тях. GSMA дава за пример смесената реалност, IoT и други познати вече технологии. Сред тях е и фиксираният 5G интернет достъп, който получава сериозен акцент. Според GSMA, тези услуги имат потенциал да осигурят стабилни допълнителни приходи на операторите.

5G FWA ще е от голяма полза в развиващите се страни, където няма много добро развитие на фиксирания интернет достъп. Много от тях ще могат да „прескочат кабелите“ и да преминат направо към по-добър домашен интернет през 5G. Така отново Азия-Пасифик ще се окаже регионът, който да прокара пътя за най-успешните идеи и технологии около 5G, които постепенно да достигнат и другите места по света.

Related Posts