5G преходът се ускорява и вече има (очакван) нов лидер

Преходът към мобилните мрежи от пето поколение (5G) набира все по-голяма скорост, като тази година трябва да е повратна за трайното навлизане на 5G в мейнстрийма и установяването ѝ като водеща технология. Първите индикатори за реализирането на тази цел вече са налице.

Според данни на Counterpoint Research продажбите на 5G смартфони през януари т.г. са повече от тези на 4G модели. Така за пръв път досега 5G устройствата се превръщат в най-продаваните в категорията си и достигат дял от 51%. А очакванията са ясни – делът им ще продължи да расте все повече.

Очакваният катализатор и лидер

Още от самото начало се очакваше, че основен катализатор за по-бързото навлизане на 5G устройствата на пазара и до потребителите ще е Apple. Данни на Canalys и Gartner изглежда потвърждават това – устройствата на Apple генерират голям дял от продажбите на смартфони, а новите им модели са с 5G модул.

Очакванията са, че сега темпото ще се ускори, след като по-рано този месец Apple пусна и „евтиния“ iPhone SE, който също има 5G. Освен това все повече пада и средната цена на смартфоните с 5G, като тези модеми постепенно стават достъпни във все по-ниски ценови класове. Това създава всички предпоставки за много по-бърз ръст на 5G пазара, който за доста по-кратко време да достигне точката на насищане.

Лидер в момента е Apple, като ComputerWorld цитира данни на Morgan Stanley. Според тях Apple вече има над 1,1 млрд. активни потребители на iPhone. Canalys допълва, че само през четвъртото тримесечие на 2021 г. 22% от световните доставки на смартфони са iPhone и преобладаващата част от тях са новия iPhone 13 с 5G. Прогноза на Digitimes посочва, че през тази година Apple ще достави между 25 млн. и 30 млн. бройки от новия iPhone SE.

Apple
Време е за телекомите

Дълго време едно от основните оправдания за бавното първоначално навлизане на 5G сред масовия потребител беше, че няма достатъчно разнообразие от устройства. Само през последната половин година това значително се промени. А до края на тази година ще продължат да излизат все повече нови модели и достъпът до 5G хардуер ще е по-лесен от всякога. Но…

Притежаването на 5G смартфон не гарантира достъп до мобилните мрежи от пето поколение. Основният въпрос за това вече е при телекомите. Така например макар 62% от хората в САЩ вече да имат 5G смартфон, само 49,2% от тях използват 5G връзка регулярно. А милиони потребители мислят, че използват 5G без това реално да е така.

Данни на Whistle Out показват, че в САЩ има над 400 000 5G базови станции, но само 230 млн. души в страната имат достъп до тях. Същевременно компанията прогнозира, че до края на тази година 1.08 млрд. души по целия свят вече ще притежават 5G смартфон, но доста от тях ще имат същия проблем – липса на 5G покритие.

Много мобилни оператори все още са в своеобразната приоритетна фаза на 5G. Те инсталират базови станции в основните градове, курорти и места, на които знаят, че ще има достатъчно потребление и интерес, което да оправдае инвестицията. Това е логичен подход, който е икономически обоснован, но преобладаващата част от хората реално живеят в крайградски и селски райони, където 5G покритието ще „пристигне“ най-накрая.

Ускорените продажби на 5G устройства обаче може да мотивират телекомите да ускорят развитието на мрежите си. Все пак готовата потребителска база с 5G устройства е идеална за привличане към новите 5G услуги и планове, които операторите ще подготвят и предложат. ABI Research изчислява, че когато 10% от потребителите използват 5G, може да започне истинската възвръщаемост на инвестициите им в тези мрежи. А колкото по-бързо стане това, толкова по-добре за всички.

5G Tower

Разбира се, повече 5G потребители означава и по-големи бизнес възможности. Самите фирми също ще са по-мотивирани да разглеждат потенциалните ползи от използване на 5G за бизнес цели, тъй като ще знаят, че ще има повече потребители, които да са им потенциални клиенти.

Според анализатора на IDC Сандра Венделкен през тази година можем да очакваме и ръст на частните 5G проекти. Пред TechTarget Венделкен коментира, че частните 5G мрежи например се радват на по-голям интерес в Европа и Азия, но не толкова в САЩ.  Постепенно все повече компании откриват ползи от такива проекти.

А Ookla коментира, че само през миналата година има голям ръст на големите имена, които влизат в сектора, включително и Cisco например. Amazon също обяви в края на миналата година, че ще предлага частна 5G мрежа, при това с амбицията да я развие в целия свят.

Повечето от тези проекти ще са изцяло ориентирани към бизнеса и в търсене на начини фирмите да подобрят собствените си процеси. Могат да се очакват обаче и 5G услуги към потребителите. Например виртуални медицински прегледи, услуги с добавена реалност за търговци, които да показват шоуруми и продукти. Вариантите са много и това гарантира успеха на технологията, но ще е нужно време и целенасочени, постоянни усилия, за да реализира тези толкова очаквани цели.

Related Posts