Английски оператори представят нови уникални спортни преживявания с 5G

На 20 март, EE и BT Sport бяха домакини на събитие на стадиона StoneX в Лондон, за да разкрият редица пионерски приложения на 5G. Всяко преживяване представя по нов начин как можем да се наслаждаваме на спортни мероприятия чрез приложения за виртуална, разширена и смесена реалност.

Използвайки смартфони, таблети и телевизори, както и AR носими устройства и VR слушалки, новите приложения предоставят на феновете нови начини за развлечение, включително предаване на живо с нулево времезакъснение, което ви позволява да се въртите и да гледате екшъна от всеки възможен ъгъл. Също така, AR функционалностите (добавена реалност) позволяват да гледате множество екрани на живо с разширени графики.

Макар и не толкова известен в България, за спорта ръгби EE и BT демонстрираха богати на данни AR прозрения в реално време, включително траектории на топката и разстояния на ударите. За бокса бяха показани впечатляващи холографски видеоклипове, които доближават феновете до боксьорите по време на двубоите им.

Най-амбициозното AR изживяване беше запазено за MotoGP – EE и BT показаха тестово приложение, осигуряващо поглъщащо представяне на състезанието чрез виртуален мултиекранен комплект за гледане с до 17 различни видеопанела. Това можеше да се види чрез носими очила VR или чрез таблет или смартфон.

AR позволява на зрителите да получат достъп до карта на пистата в умален мащаб, показваща позицията на пилотите по време на състезанието, както и 3D визуализации и “пространствен” звук на различните отборите като мотористите влизат в бокса. Съдържанието, което може да се гледа на 17-те видеопанела на живо, включва: изглед от хеликоптер на състезанието, мотоциклетни камери на до седем различни мотора, повторения и панел за времеизмерване, показващ времената на отделните състезатели и тяхната позиция.

Всички макети са първите резултати от проект, ръководен от EE и BT Sport, наречен 5G Edge-XR. Проектът демонстрира как 5G мрежата на EE, съчетана с облачни графични процесори, може да даде възможност на потребителите да гледат събития по редица нови, завладяващи начини.

Проектът 5G Edge-XR се подкрепя от Министерството на цифровите технологии, културата, медиите и спорта (DCMS) и Бристолския университет. 

Лиза Пъркинс, директор “Дигитални Технологии” в BT, добавя: “Нашата работа демонстрира как 5G мрежата на EE може да поддържа услуги, които предоставят безкомпромисно аудио и визуално съдържание. Развълнувани сме да представим преживявания, които могат да променят спорта, културата и изкуствата, както и да демонстрираме ползите, които 5G може да донесе на хората и бизнеса.”

Различните 5G Edge-XR преживявания:

Бокс: Първото по рода си потапящо спортно изживяване, което пренася двубоите на живо от ринга в стаята. То осигурява “пространствено” видео в реално време за създаване на така наречените “холографски боксьори”, които са синхронизирани с телевизионното предаване на живо. Това видео може да се постави например на масичката за кафе на зрителя, докато той гледа боя на живо по телевизора си. Функцията Hype Mode позволява по време на почивките да се гледат забавени повторения от всякакъв ъгъл, заедно с данни за боя.

Футбол: 5G Edge-XR предлага на футболните фенове потапящо изживяване “сякаш са на стадиона”. Това е осигурено използвайки динамични 8K графики, за да предостави 360-градусови гледни точки от множество камери. Освен това има изобилие от информация за мача, което се наслагва върху играчите, като например траекториите на топката, разстоянията на ударите, данните за притежанието и т.н.

Допълнителна функционалност е интерактивната времева линия, която позволява на потребителите да преминават директно към ключови събития в рамките на мача. Също така се осигурява пространствен звук, специфичен за местоположението на камерата и ориентацията на потребителя.

Related Posts